srlaten

Годину дана рада Канцеларије

Година рада Канцеларије Владе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону резултирала је значајним помаком у међусобном унапређењу комуникације и сарадње између матице, расејања и сународника у окружењу, као и подршком јачању институција дијаспоре. Канцеларија је саставила извештај о свом раду, у којем су побројане најзначајније активности и догађаји.

Kancelarija

Потписан је Меморандум о заједничком наступу Републике Србије и Републике Српске у односима према дијаспори, одржана је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, као и два Jавна слушања на теме – права Срба у региону и унапређење сарадње између Србије и дијаспоре. Израђен је нацрт Акционог плана за спровођење Стратегије и послат надлежним министарствима на усаглашавање. Реализована су два Конкурса за суфинансирање пројеката, Канцеларија је обезбедила финансијску подршку за организације у дијаспори у износу од 24.499.600,00 динара на Конкурсу за дијаспору, а за организације из региона 30.000.000,00 динара на Конкурсу за Србе у региону. Такође, у току су додатна 2 конкурса којима ће Србима у региону бити додељено још 20.000.000,00 динара, а Србима у дијаспори 10.000.000,00 динара за њихове пројекте.

Канцеларија је, радећи на унапређењу положаја дијаспоре и Срба у региону, имала и друге активности, као што је учешће у организацији две седнице Савета за Србе у региону којима је председавао председник Србије, а присуствовали су премијер и ресорни министри у Влади, председник Скупштине Србије и највиши представници Цркве.

На пољу унапређења културних, просветно-образовних и других видова сарадње, Канцеларија је омогућила одржавање и била учесник важних манифестација, као што су Европска смотра српског фолклора дијаспоре у Нишу, Конференција српске медицинске дијаспоре и спортских програма. Потписан је споразум са Спортским савезом Србије, обезбеђена подршка у организовању летњих радионица и спортско-образовних кампова за дијаспору и Србе у региону. Канцеларија је учествовала у Ноћи музеја у Београду и подржала бројне манифестације, као што су „Дани српске културе у Паризу“, „Дани српске културе у Истри“, организовала учешће писаца из дијаспоре на Сајму књига у Београду, уручила књиге за основне школе у Албанији, Мађарској и Македонији.

Отворена је и Канцеларија за дијаспору у Нишу, потписивањем Протокола о сарадњи између града Ниша и Канцеларије Владе за сарадњу са дијаспором у региону.

Увели смо нов начин комуникације са дијаспором и то на више нивоа. Информативна улога и транспаретан рад Канцеларије су у првом плану. На сајту dijaspora.gov.rs објављују се све активности Владе Србије усмерене ка дијаспори и Србима у региону. С друге стране, сајт Канцеларије служи и као место афирмације дијаспоре и њихових тема, са посебном пажњом на проблематику Срба у региону. Путем електронског билтена Канцеларија додатно информише дијаспору и Србе у региону. Израђен је и подсајт економског сектора који треба да помогне у стварању услова привредног повезивања матице и расејања. Интезивирана је промоција и комуникација Канцеларије путем друштвених мрежа и медија. Отворена је и служба „Брзих одговора дијаспори“.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …