srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Годишња скупштина Фонда дијаспора за матицу

Удружење „Фонд дијаспора за матицу“ одржало је годишњу Скупштини Фонда дијаспора за матицу у Сава центру, 26. септембра. У раду Скупштине учествовали су представници српског расејања из Швајцарске, Немачке, Аустрије, Велике Британије, Канаде, Аустралије као и представници из Србије и Републике Српске.

fond

Учеснике Скупштине поздравили су Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, Млађен Цицовић, директор представништва Републике Српске, Станко Терзић, градоначелник Ваљева, Сретен Јовановић, председник Скупштине Краљева, Саша Пауновић, председник Општине Параћин, Зоран Миленковић, председник Општине Варварин, као и представници општина Крупањ, Кладово, Голубац, Коцељева и Осечина. Сви они су истакли да помоћ Фонда дијаспоре, поред несумњиве материјалне вредности, представља и велику моралну подршку као израз солидарности са народом пострадалих подручја, истакнуто је у саопштењу Фонда.

Андреја Младеновић је подсетио на велики допринос Фонда у обнови земље, после агресије НАТО пакта. „Након 16 година постојања резултати рада овог Фонда су изузетни, а објекти који су обновљени вашим средствима остају као симбол борбе за слободу и правду. Посебно бих се захвалио на огромном доприносу приликом санирања последица катастрофалних поплава које су прошле године нанеле велику штету на теритотији града Београда и целе наше земље“, рекао је Младеновић и додао да је помагањем у издавању и штампању појединих дела од посебног значаја Фонд дао велики допринос очувању српског националног, културног и духовног идентитета.

У Саопштењу се наводи да је од септембра прошле српско расејање је из свог Фонда за матицу уложило више од милион евра за хуманитарне потребе у Србији и Републици Српској.  Од тог износа, 750.000 евра је уложено у Србији, а 275.000 евра у Републици Српској. Превасходно, за отклањање последица поплава и клизишта. Расејање ће и даље помагати и улагати у развој матице, али очекује одговорнији и искренији државе у решавању свих питања од посебног интереса за дијаспору.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …