srlaten

Годишњица Кумановске битке

Поводом 103. годишњице од Кумановске битке испред  костурнице на брду Зебрњак у недељу је одржана церемонија одавања почасти погинулим српским војницима.

kumanovska bitka

извор: srbi.org.mk

Поводом 103. годишњице славне Кумановске битке којом је у тријумфалној операцији поражена отоманска завојевачка војска и означен победоности крај Првог балканског рата, на платоу испред остатака спомен костурнице на брду Зебрњак на северу Македоније  је одржана церемонија одавања почасти погинулим српским војницима чији земни остаци почивају у том меморијалу.

У име у име Владе Републике Србије, државну делегацију на церемионији на Збебрњаку предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драган Поповић. Испред Споменика „Победе Српске Војске“ на брду Зебрњак код Кумановa, поред делегације Владе и Амбасаде Србије, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Владе Републике Македоније, као и странака и асоцијација Срба у овој земљи.

Организатор церемоније поводом 103. годишњице Куимановске битке је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Македонији.

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, у протоколарном обраћању на скупу говорили су државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у Влади Србије, Драган Поповић, директор државне Агенције за остваривање права националних заједница у Македонији, Весна Бабић, заменик министра културе у Влади Македоније Драган Недељковић и председница Српске заједнице Гордана Стојковска. Потом је одржан и уметнички програм.

Најзначајнија битка Првог балканског рата одиграла се у кумановској долини, 21. и 22. октобра 1912. године. Српска војска победила је тада надмоћније турске трупе и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

Споменик кумановским јунацима, првобитно висок преко 48 метара, рад истакнутог српског архитекте Момира Коруновића, подигнут је 1937. године, да би само пет година касније био већим делом уништен од стране бугарских окупационих трупа.

У крипти споменика положени су посмртни остаци више стотина српских јунака страдалих у Кумановској бици.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …