srlaten

Годишњица смрти Милунке Савић

Поводом 40 година од смрти српске хероине из балканских и Првог светског рата Милунке Савић, СПКД Просвјета из Беча посветила јој је трибину „Духовни разговори“, на којој су млади историчари говорили о њеним подвизима и трагичној судбини.

milunka savic

Милунка Савић је позната као српска Јованка Орлеанка због своје неизмерне храбрости, рањавана чак девет пута. Добила је многа одликовања, међу којима и два француска ордена Легије части и медаљу Милош Обилић. Једина је жена у свету која је одликована француским ореденом Ратни крст са златном палмом. У Првом светском рату била је део чувеног „Гвозденог пука“, најелитнијег Другог пука српске војске „Књаз Михаило”. За показано јунаштво у Колубарској битци, одликована је златном медаљом за храброст „Милош Обилић“. Милунка је преживела и велику аустроугарску и бугарску офанзиву и повлачење преко Албаније. Показала је велику храброст у борбама – заробила је 23 бугарска војника, помагала у достављању муниције, истакла се у бомбашким нападима.

Иако је била потпуно занемарена након Првог светског рата, пензију је стекла радећи као чистачица читавих 20 година у Државној хипотекарној банци, иако је имала понуду да се пресели у Француску и тамо прима пензију. Ипак, за све то време Милунка се изборила да ишколује тридесеторо деце коју је доводила са села.

tribina o milunki savic

За време Другог светског рата, имала је своју малу болницу на Вождовцу где је лечила партизанске и четничке војнике. Нажалост, 1943. болница је откривена, рањеници убијени а Миланка ухапшена и одведена у логор. Када је један немачки официр прегледао спискове предвиђених за стрељање, наишао је и на име Милунке Савић. Питао је да ли је то чувена хероина из Првог светског рата и наредио да је пусте. Милунка је пуштена и нису је узнемиравали до краја рата. Након рата, комунистичка власт јој 1945. додељује пензију. Старост проводи у својој кући на Вождовцу, у друштву унука и у редовним сусретима са војним ветеранима, на која је одлазила у српској униформи и са ордењем.Умрла је 1973. године, у октобру.

На трибини је поменут игнорантски однос бивше државе према Милунки, али и многим другим српским херојима и хероинама, чије дело је гурано у заборав и потцењивано због идеолошких разлога.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …