srlaten

Гостовање директорке Драшковић у Телемастеру

Добар дан, добродошли у Телемастер.

Водитељка: Колико управо Канцеларија за дијаспору може да утиче на разрешавање проблема у региону овог типа који смо имали малочас у овој вези?

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору: Па може много и то је један од наших задатака кроз рад са нашом заједницом у региону, на једној бољој интеграцији како да постану значајан утицајан фактор у земљама из којих долазе. Такође кроз рад на економском повезивању, јер ће Срби из региона бити први који ће повезати те наше земље, а такође кроз рад са државним органима тих земаља, јер ево видимо сада рецимо Хрватска улази у ЕУ. То је једна прилика, она мора да реши питања Срба у Хрватској да би заиста могла да има један статус европске земље и да да права и положај нашим сународницима у Хрватској по једном европском моделу.

Водитељка: Е сад, у којој мери Канцеларија јесте заправо интегративни фактор за све Србе, и како на том плану сарађујете са државном администрацијом?

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору: Ми смо у ствари канал у Влади, и кроз различите пројекте делујемо као интегративни фактор. И такође смо административно и техничко тело, не само за Владу него и за највише тело дијаспоре Срба у региону, то је скупшитна дијаспоре.

Водитељка: Управо је завршена скупштина дијаспоре и Срба у региону, па које резултате можемо да очекујемо и који су закључци?

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору: Ја сам презадовољна начином на који је скупштина радила. Ово је била једна можда најконструктивнија скупштина која је радила на низу питања из економије, културе, привреде, једна од важних закључака и тема тицала се имиџа Србије и како дијаспора може да се укључи у поправљање тог имиџа.

Водитељка: Који су управо начини да дијаспроа утиче на поправљање имиџа, имате ли већ неки конкретан план по том питању?

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору: Сада је формирано и ради са на формирању једног тела који ће иницирати сама скупштина, али дијаспора већ има на више центара у свету између осталог и у Вашингтону институт који треба да ради управо на томе. Има на многим местима. Постоји онлајн и веома жива комуникација преко друштвених мрежа управо која је повезала дијаспору на одбрани имиџа. Али оно што ми сада радимо и што треба да урадимо је да повежемо све те иницијативе и да повежемо заједно са овим што држава ради намерава да ради око поправљања слике Србије.

Водитељка: И када ћемо знати тачан број дијаспора у свету?

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору: То је јако тешко. То би сви волели да знамо. А у ствари је то такође била једна од тема на овој скупштини. Јер је то и предуслов за многе друге ствари које хоћемо са дијаспором да радимо, и један од задатака јесте да се прво пронађе начин механизам на који бисмо могли да евидентирамо наше сународнике у расељању.

Водитељка: Је ли то велики проблем пронаћи тај механизам?

Славка Драшковић, директорка Канцеларије за дијаспору: То је велики посао, а ништа није проблем, постоје само изазови и све се ради корак по корак. Ово је сад први корак. Ми као канцеларија имамо и неколико пројеката које управо раде на евидентирању. Имамо посебно наше научнике, сада радимо евиденцију и сакупљање информације о професорима у дијаспори о пословним људима, то је један огроман потенцијал и то су у ствари наши најбољи амбасадори. Они сами по себи поправљају имиџ Србије.

Водитељка: Хвала много на гостовању.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …