srlaten

Грег Поповић: Ја сам луди Србин!

извор: serbclick.com

Ако је ико заслужан за то што се Сан Антонио налази на два корака од нове НБА титуле, а води са 2-1 против Мајамија уочи два меча у којима ће бити домаћин, онда је то свакако шеф стручног штаба Спарса Грег Поповић. Његова животна прича није баш класична, а и не можете да чујете често од тренерске легенде да се дичи тиме што је “луди Србин”.

Грег Поповић је рођен 28. јануара 1949. у Источном Чикагу. Отац му је био Србин, мајка Хрватица, а он је после играчке каријере на универзитету направио трогодишњу паузу, па 1973. почео да ради као асистент управо са студентима који су играли кошарку за Ваздухопловне снаге САД.

Сан Антонио је је стигао 1988. То му је био први “прави” посао. Провео је четири године као помоћни тренер у Спарсима, затим четири године у Голден Стејту, а од 1996. преузео је као главни тренер екипу Сан Антонија. И, већ 1999. дошао је до прве НБА титуле. Освојио их је потом још три, 2003, 2005. и 2007, а можда ће и ове године.

Успео или не, а у финалу је изгледа нашао лек за Мајами, бар ако је судити по декласирању актуелног првака са 36 поена разлике, Поповић има своје верне навијаче. Седе баш на клупи иза Спарса, а трио чине Џо Крејмборг, Бил Парсел и Чарли Браун.

Његови саиграчи са колеџа.

Управо је на колеџу он потпуно збунио Парсела, када је годину дана после Грега стигао међу студенте.

Млади Парсел је, тада већ искусног Поповића, као цимер у четворокреветној соби питао одакле је. Када је чуо презиме, које је врло брзо прерасло у надимак “Попо”, а не “Поп” како гласи у модерна времена, упитао је потоњег славног стручњака одакле је.

Разговор је текао овако:

“Одакле сам? Хм. Знаш ли ко је отпочео Први светски рат?”, упитао је Поповић.

“Да, знам, један Србин је убио аустроугарског надвојводу Фердинанда”, одговорио је Парсел, а онда остао зачуђен следећом реченицом Грега Поповића:

“Е, па ја сам ти луди Србин!”.

Луд или не, Србин или не, сјајан је кошаркашки стратег. Уосталом, тешко да би “маторци” из Сан Антонија без њега на клупи држали лекције какве је на својој кожи осетио и Мајами. Неко ће то назвати “европским приступом” кошарци, неко сјајном кошаркашком уму. А он? Он ће вероватно уз осмех поновити да је “луди Србин”. Али ће, као и свака истинска легенда овог спорта, пре пожелети да се посвети припреми стратегије за наредни наступ. Кошарка, пре свега.

А нови наступ “Попа” и његових “матораца” очекује нас у ноћи између четвртка и петка, у три сата иза поноћи по средњеевропском времену. Меч број четири између Сан Антонија и Мајамија.

Леброн на потезу.

Или, ипак… Поповић.

Check Also

Управа помаже Србима у Босанском Грахову

Пчеларско друштво „Грахово“ из Босанског Грахова добило је милион динара /око 16.600 КМ/ помоћи од …