srlaten

Гујон у разговору са министром спољних послова Селаковићем

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је  са новоименованим вршиоцем дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арноом Гујоном.

Министар Селаковић изразио је очекивање да ће тај орган управе у саставу Министарства спољних послова наставити да доследно и приоритетно ради на заштити права и интереса и очувању културног и језичког идентитета дијаспоре и Срба у региону.

Према речима министра Селаковића, пружање помоћи у очувању и развоју духовне, националне и културне самобитности српског народа изван Републике Србије, пре свега у региону, јесте посебно важно с обзиром на чињеницу да ће ускоро у државама у окружењу бити организован попис становништва.

Селаковић је Гујону пожелео много среће и успеха у раду, истакавши да је уверен да ће он, као осведочени борац за бољи положај српског народа на Косову и Метохији и борац за истину о историјским догађајима у региону у протекле три деценије, у тесној сарадњи са министром спољних послова, Владом Србије и председником Републике учинити значајне помаке у пословима из своје надлежности.

Гујон је захвалио на подршци, истакавши да је захвалан на прилици да кроз институције Републике Србије настави да ради за српски народ, и да ће се борити свим снагама за очување и развој духовног, националног и културног положаја српског народа изван матице, његово економско и културно умрежавање са Србијом и очување српског језика и ћириличког писма.

Бити Србин било где у свету, а поготово на Балкану, где су Срби конститутивни народ, треба да буде понос, а нико не може да се стиди свог порекла. Ја сам поносан да су моја деца, моје ћерке и Францускиње, али и Српкиње. То треба да буде случај свугде – и у Хрватској и у Македонији и у свим другим земљама“, рекао је Гујон у Јутарњем програму РТС-а.

Арно Гујон је оснивач невладиних организација „Солидарност за Косово“ и „Иницијатива за наталитет и останак младих у Србији“. Реализовао је бројне акције помоћи српском народу на Космету и био је активан на ширењу истине о догађајима на просторима бивше Југославије.

Навео је да ће му искуство које је стекао кроз рад и оснивање невладиних организација бити потребно. Гујон је истакао да има простора да се побољша однос дијаспоре са матицом и да се поврати међусобно поверење.

„Срби, и у региону и у дијаспори, имају само Србију и Србија треба да буде уз њих. Част ми је што сам именован да ја будем та веза између Срба из расејања и региона са матицом Србијом“, казао је Гујон.

 

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …