srlaten

Гужва за часове српског и плеса

Извор: Политика

О представљању Србије у Пољској на манифестацији „Боје земље” за „Политику” пишу студенти србистике Универзитета у Шлезији.

Центар за културу „Богућице” (у Катовицама) последњих година организује циклус „Боје земље”. Неколико дана представљају се различите земље са својом културом, историјом и обичајима. Ове године „Боје” се организују девети пут, и након земаља као што су Француска, Ирска, Немачка или Турска, на ред је дошла и Србија. Организатори су толико били задовољни организацијом и посетом да планирају да позову Србију за госта и наредне године, што ће бити изузетак у вишегодишњој пракси.

Ucesnici-programa-u-Poljskoj-2.pngПокровитељ манифестације био је конзулат Републике Србије, са почасним конзулом Ранком Томовићем на челу, а поред ове институције покровитељи су били ректор Универзитета у Шлезији и градоначелник Катовица Пјотр Ушок. У организацију је такође била укључена и Катедра за словенске филологије шлеског универзитета, где постоји и одсек за српски језик.

Догађај је отворен филмским маратоном. Приказани су „Црна мачка, бели мачор” Емира Кустурице (један од најпознатијих светских режисера у Пољској) и „Кругови”Срдана Голубовића. За овај део вечери „задужена” је била фондација „Синеманија”, која се бави дистрибуцијом српских филмова у Пољској.

Другог дана одржани су курсеви: час српског језика са Срђаном Папићем, лектором српског језика на Универзитету у Шлезији и час српског плеса са музичарем Дарко Бугарићем.

Места за курсеве су две недеље раније већ била попуњена.

Учесници часа српског језика били су и деца и одрасли и студенти. Показане су им основне ствари, као што су српска слова, одржан је кратак квиз о познавању Србије и говорено је о „лажним пријатељима” у језицима ова два народа. А зашто су ови људи уопште желели да дођу на овај час? Како каже Изабела, учитељица, њој је занимљива балканска кухиња, али такође и Балкан, где често путује. Јустина, студенткиња из Кракова, дошла је специјално због овог предавања, пошто учи српски сама код куће и хтела је да провери своје знање. На предавању је била такође и Барбара, пензионерка из суседног насеља. Она је рекла да је интересује свака едиција „Боја земље” и кад год може, увек дође. Сматра да је ово прилика да научи нешто ново.

Час српског плеса привукао је неколико десетина учесника различитих узраста. Најпре је Бугарић говорио о српским народним ношњама и плесовима (углавном са Косова и Метохије). Представљена су била три народна кола – „Мајка је Мару саветовала”, „Врањанска свита” и „Метохијски чочек”. Учесници су играли у колу, понекад у паровима уз вођство „коловође”. Дарко Бугарић је рођен у Краљеву, где био је члан фолклорне групе „Железничар”. У Пољској свира у бенду „Caryna” заједно са Лукашем Новаком и Матеушом Висоцком, где изводе словенску музику на шест језика. Бугарић је изјавио да је толико занимање за српску музику и плесове веома позитивно изненађење за њега.

У главном холу био је припремљен штанд са књигама, новинама, туристичким водичима српских градова, картама Србије и традиционалном храном (бурек, ћевапчићи, баклава).

Главни догађај одржан је у главној сали пред више од 300 људи. „Боје” је отворио конзул Ранко Томовић, који је подвукао да дипломатски односи између Пољске и Србије трају више од сто година, а да су сада на највишем нивоу икада. Потом су приказани филмови Туристичке организације Србије и изложба фотографија српских крајолика. Студенти србистике представили су празнике у Србији. Говорили су о разликама између пољског и српског обележавања Божића и Ускрса, те предочили публици крсну славу, која је непознаница за Пољаке. За оне који још нису чули о косовском миту студенти су припремили кратку инсценацију битке на Косовом пољу.

Брачни пар Помикалсци, који је написао туристички водич о Србији, представио је најзанимљивија места из наше земље.

Финале догађаја је био концерт Дарка Бугарића и Лукаша Новака. Музичари су одсвирали на гитарама најлепше балканске песме, од традиционалних до рок мелодија. Између песама причали су занимљиве анегдоте, као што је она где су им на једном концерту пришли професори славистике и једном члану бенда рекли да готово савршено говори српски, али да мора још да поради на свом акценту. Проблем је што су то рекли Бугарићу, који је готово читав живот провео у Србији. Публика је била толико задовољна да је тражила бис.

Домињика Досман – Јацек Пахолец

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …