srlaten

Хиљаду муња Николе Тесле

– У граду америчке независности пет дана се славио 157 рођендан српског генија. Маршом за независност енергије најавили борбу за Теслину идеју о чистој планети, а ватрометом увеличали славље.

Марко Лопушина

Специјалном прокламацијом коју је потписао Мајкл Натер, градоначелник Филаделфије у овом граду је 157 рођендан Николе Тесле прослављан као празник града од шестог до десетог јула. Пуних пет дана Филаделфија је била престоница свих Теслијанаца света и централно место за прославу Теслиног дана на планети. Поред градске власти главни организатор прославе је била Теслина
научна фондација, Филаделфијски универзитет и држава САД.

– Теслини дани су започели егзибицијом машина у Парку незавнисности испред Звона слободе у Филаделфији.У суботу су егзибицијом машина које производе слободну енергију и Маршом за независност енергије отворени пети по реду Теслини дани са намером да прослави Дан града и да се промовише лик и дело – јавила нам је Мирна Момчичевић, портпарол Теслине научне фондације.
Сви присутни су у поподневним сатима Маршом за независност енергије и потом потписивањем Петиције за независност енергије изразили своје незадовољство употребом индустријских технологија, које су веома скупе и нечисте и апел за примену Теслиних идеја о производњи бесплатне енергије. Другог дана, седмог јула у Филаделфији је отворена је изложба компаније Тесла Моторс, на којој је представљен један од најпрестижнијих аутомобила у САД.

– Парк независности у Филаделфији је био место где је промоцијом овог аутомобила на струју, какав је и сам Тесла пројектовао, у
Парку независности представљена најновија еколошка технологија. У здању Етичког друштва поподне је одржан пријему Теслине научне фондације, на коме су званице, посетиоци и гости имали прилику да пробају храну коју је Никола Тесла најчешће конзумирао, као и позната мађарска вина која је највише волио – обавестио нас је Ненад Станковић, издавач и уредник специјалног
броја Тесла Магазина на енглеском језику, који је промовисан у САД.

[blockquote_left] ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА

Никола Лончар, председник Теслине научне фондације је у Њујорку 10. јула, где је отворена велика изложба и поставка Музеја Никола Тесла, потписан уговор о сарадњи Филаделфије и Београда о реализацији пројекта Путујуће изложбе по Америци. – Изложба „Никола Тесла- јуче, данас, сутра“, која треба да прикаже шта од Теслиних идеја тек треба да се реализује и шта ће нам ново донети, путоваће у све веће градове Америке и Канаде и тако милионе људи информисати о величини српског генија – рекао нам је Никола Лончар. [/blockquote_left]

На пријему су додељене Годишње награде Теслине научне фондације. За рад у промовисању Теслиног имена и дела награђени су актери представе Тесла са Бродвеја, која се приказује са распродатим улазницама у њујорку. То су драмски писац Шери Грауберт, редитељ Сања Бештић, пореклом из Земуна и глумац Жељко Димић, који игра Николу Теслу. Награђен је Ненад Станковић, за Тесла Магазин као издавачки подухват године. Добитници признања су и Брајан Јетсер за иновативне пројекте који спајају уметност и технологију, Марина Швабић за изузетну организацију Комеморативне Теслине конференције у хотелу Њујоркер почетком године. И Сам Мејсон за организацију манифестације „Марш милион волти“, која је представила Николу Теслу као владара над хиљаду муња.

– Прослава у Филаделфији је настављена концертом Дивајн хенд ансамбла, који је присутнима извео неколико нумера на ретком, али за многе интригантном инструменту теремину, који је настао као плод Теслиних патената. У две најпрестижније библиотеке у Филаделфији, организована су предавања научника, уметника и музичара. Своје књиге о Тесли су представили професор Бернард Карлсон са Вирџинија универзитета, Марк Сејфер и Давид Кент. На овим јавним трибинама разматрани су аспекти утицаја Николе Тесле на друштво, уметност, науку и медицину – каже Мирна Момчичевић, портпарол Теслине научне фондације.

Најзанимљивији део прославе Теслиног рођендана у Филаделфијибило је велико народно славље у ноћи између 9. и 10. јула испред Звона слободе. Угашене су рођенданске свећица, пресечена је рођенданска торта и присутни су поручили јавности да Никола Тесла није заборављен, ни његови патенти и да ће се потрудити да се све његове идеје реализују.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …