srlaten

Хитно основати канцеларију СНВ у Београду

Потребно је хитно оснивање канцеларије Српског народног вијећа у Београду, како би протерани Срби из Хрватске могли директно и свакодневно да комуницирају и утичу на нерешене проблеме с хрватском државом посредством овог тела.

Ово је закључак са састанка који су Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске одржали са представницима Српског народног вијећа – потпредседником Александром Милошевићем и правницом Татјаном Спасојевић Вукобратовић. Састанку су присуствовали саветник у Канцеларији за дијаспору и Србе из региона Симон Ђуретић и двадесетак представника Асоцијације Срба из Хрватске предвођени председником Милојком Будимиром.

Избегличка удружења две деценије покушавају да реше бројне проблеме који их муче, од немогућности да врате своја станарска права, неисплаћених пензија и девизне штедње до идентификовања жртава рата из неексхумираних гробница. Жале се на недостатак воље хрватске државе, која новим законским решењима нескривено дискриминише Србе, али и на недовољно залагање државе Србије, да притисцима билатерално, али и на међународну јавност покрене решавање животних и грађанских права протераних Срба.

Убрзавањем иницијативе за оснивање канцеларије СНВ у Београду као посредника између избеглих Срба из Хрватске, Асоцијација избегличких и других удружења настоји да реши питање пребивалишта, јер према донесеном Закону Срби више неће имати могућност да поврате отете станове, а власници се своде на социјалну категорију која евентуално може да добије простор за коришћење, али не и за откуп. Закон о легализацији је такође дискриминаторски јер од Срба захтева материјална средства која не поседују. Иако се Бечким споразумом о сукцесији, Хрватска обавезала да исплати пензије из периода од 1991. до 1995. године, то још увек није учинила. Исто се односи и на средства из девизне штедње, која само Србима из Хрватске нису враћена. Поред свега, више стотина гробних места настрадалих током грађанског рата, још није откривено.

Најзад, Срби из Хрватске који поседују хрватска документа постављају и питање омогућавања учешћа на локалним изборима у Хрватској, заказаним за 19. мај.

Следећи састанак одржаће се током јуна.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …