srlaten

Хришћанско славље у региону

Највећи хришћански празник Ускрс прославили су православни верници у региону, у Црној Гори, БиХ, Хрватској, Македонији, Албанији и Словенији.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је централну свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог васкресења у Подгорици, највећем православном храму у Црној Гори.

„Васкрс није само обичај, већ догађај који мења живот, судбину, небо и земљу“, навео је Амфилохије, додајући да је и сва историја Црне Горе у знаку Христовог васкрсења.

Он је навео да се моли да Бог да добро свима у Црној Гори, како онима који су на власти, тако и осталим. Позвао је на социјалну правду, јер живимо у времену где богаташи отимају туђе, а сиротиње је све више и више.

„Бог је дошао на овај свет да нас научи како треба да делимо једни другима, а не да отимамо једни од других“, истакао је Амфилохије.

Подсетио је да су Црна Гора и Србија у историји много пута бомбардовани на Васкрс. „Хитлер је на Васкрс 1941. године бомбардовао Београд, исто је то урадио 1943, а савезници су нас бомбардовали 1944. Са истих адреса бомбардовани смо 1995. и 1999. године“, навео је Амфилохије.

У Хрватској, велик број верника окупио се у саборном храму Светог Преображења Господњег у Загребу где је литургију служио митрополит загребачко-љубљански Јован. Он је изразио задовољство због развоја нових односа између цркве и званичника који воде државу. Пожелео је благослов и успех у програмима који „воде напретку наших међусобних односа, нарочито да се између Хрватске и Србије отвори нова страница историје, поготово кад Хрватска улази у ЕУ“. Изразио је и жељу да се слични процеси наставе и у Србији, али да се дође до задовољавајућих решења за Косово и Метохију.

Традиционалним литургијама у присуству многобројних верника, читањем посланице патријарха Иринеја и уз шарена усркшња јаја, православни верници у БиХ обележили су Васкрс. У Бањалуци, окупљеним верницима је епископ Јефрем пожелео да радост Христовог васкрсења уђе у срца верника. Владика Захумско-херцеговачки и приморски Григорије у Мостару је поручио верницима да не смеју губити веру и наду, јер само они људи који немају оптимизма, немају ни шансу.

У  Цркви  “Свете Троице“ у Скадру, васкршњу  литургију  је  одржао  протојереј  Радомир  Никћевић, где су се окупили Срби из Албаније.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …