srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Хрватска да испуни обавезе према Србима

Извор: Танјуг

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је данас да су неоправдани захтеви хрватских посланика у Европском парламенту Андреја Пленковића и Јозе Радоша да се заштите права Хрвата у Србији, јер мањине у Србији, укључујући и Хрвате, имају право на свој језик, писмо, образовање, информисање на матерњем језику и заштиту културног идентитета.

ЛинтаСтранкама националних мањина је обезбеђен улазак у Скупштину путем такозваног природног прага, истакао је Линта у писаној изјави достављеној Танјугу.

„То право на парламентарним изборима 2014. године није искористила Демократска странка Хрвата у Војводини (ДСХВ) која представља хрватску националну мањину у Србији, већ се опредијелила да њен кандидат са посланика буде на листи Демократске странке“, рекао је Линта.

Одлука ДХСВ, навео је Линта, показала се погрешном што је за последицу имало да хрватска национална заједница нема свог представника у актуелном сазиву Скупштине Србије.

Линта је апеловао на Европску комисију да инсистира да Хрватска коначно спроведе Уставни закон о правима националних мањина из 2002. којим се гарантује службена употреба српског језика и ћирилице у локалним самоуправама у којима је учешће Срба преко једне трећине становништва.

Према попису становништва из 2011, у 21 општини и два града (Вуковар и Врбовско) Срби чине преко 33 посто становништва, прецизирао је Линта.

Уставним законом, указао је Линта, гарантује се пропорционално запошљавање Срба у правосуђу, полицији, државној управи, просвети и здравству у општинама и градовима, где је учешће Срба преко 15 одсто и у жупанијама где је учешће Срба изнад пет процената.

Према попису становништва у Хрватској, Срби, навео је Линта, чине више од пет одсто становништва у 10 жупанија, а Хрватска се потписивањем Уговора о приступању са ЕУ крајем 2011. обавезала да ће реализовати Уставни закон о правима националних мањина.

На жалост, Хрватска није испунила преузете обавезе, а не поштује ни Споразум о заштити мањина између Србије и Хрватске из 2004. који се односи на заштиту националног и културног идентитета Срба, истакао је Линта.

Линта је апеловао на Европску комисију да обезбеди остваривање права Срба у Хрватској, јер прети опасност да ће у наредном периоду нестати као национална заједница.

„У Хрватској је по попису 1991. године живјело 581.000 Срба. Међутим треба узети у обзир да се на попису 1991. године чак 286.000 грађана Хрватске није изјаснило у смислу националне припадности већ су навели да су Југославени, Далматинци, Славонци или нешто четврто“, подсетио је Линта.

Ако се узме у обзир да је попис одржан у антисрпској атмосфери коју је креирала Хрватска демократска заједница, основано је претпоставити да су бар 50 одсто грађана или око 140.000, који се због страха нису национално изјаснили, били Срби, па је, дакле, у Хрватској 1991. живело више од 700.000 Срба, рекао је Линта.

Линта је указао да је „по попису 2001. године у Хрватској живела 201.000 Срба што јасно показује да је режим Фрање Туђмана протјерао преко 500.000 Срба“.

„По попису 2011. године, у Хрватској је живјело 186.000 Срба или око 15.000 мање него у 2001. години што наводи на закључак да Срби и даље нису добродошли у Хрватску“, додао је Линта.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …