srlaten

Славка Драшковић: Хрватска да предузме све како би престали напади на Србе

Извор: Танјуг

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић апеловала је на хрватске власти да хитно предузму све како би престали напади на Србе у тој држави и да покажу да су дорасли својој новој позицији у Европској унији.

Драшковићева је у изјави Танјугу истакла да се у Хрватској води кампања, односно нека врста хистерије против Срба чиме су угрожена не само њихова основна и људска права, већ и мир, сигурност и „сваки основни начин једног нормалног суживота“.

„Недопустиво је да у 21. веку у једној земљи која је чланица Европске уније имамо такво кршење основних и свих људских права, као што се то дешава сада у Хрватској у односу на Србе“, рекла је Драшковићева.

Она је нагласила да је Вуковар, у којем протеклих дана националисти одржавају протесте против ћирилице, само једно место где се води кампања против Срба.

„Вуковар је само један део, једно место где се то дешава и где је ћирилица једно основно писмо и језичко право на културу и идентитет народа које је угрожено на насилан начин. То траје веома дуго“, указала је Драшковићева.

Она је подсетила да је синоћ у Сплиту извршен напад на Веће српске националне мањине, да је пре један дан у Дубровнику на српској цркви исписано „Србе на врбе“, као и да је недавно у селу Трпиње на непримерен начин ухапшено неколико српских цивила.

„Морам да апелујем на хрватску државу да хитно и одмах предузме све што је у њеној моћи да се ово заустави. Била сам крајем прошле године у Вуковару и Загребу где сам разговарала са највишим званичницима Хрватске. Добила сам обећање и чврсто уверавање да држава Хрватска неће допустити даљу ескалацију насиља, а сада видимо да је она ипак некако допустила и да је још горе него што је тада било“, рекла је Драшковићева.

Према њеним речима, насиље према Србима ескалирало је не само у Вуковару, него и у другим местима у Хрватској.

„Хрватску позивам да покаже да је заиста дорасла овој ситуацији и својој новој позицији у Европској унији и да одмах учини све да ово одмах престане“, поручила је Драшковићева.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …