srlaten

Хрватска да реагује на говор мржње

„Уверавам српску заједницу у Хрватској да ће се Влада Србије у највећој мери бавити питањима права и положаја Срба у Хрватској“, изјавила је у Загребу директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић.

Она је, након састанка са председником Српског народног већа (СНВ) Милорадом Пуповцем, рекла да је њен задатак да се упозна са ситуацијом, положајем и правима Срба у Хрватској и региону. Додала је да треба направити заједничку листу нерешених питања и решавати их једно по једно.[blockquote_left]Горући проблем

Примена Закона о пребивалишту и књижење хрватске државе као власника земљишта је велики проблем за Србе у Хрватској. Председник СНВ Милорад Пуповац изјавио је да људи који су у програмима обнове и стамбеног збрињавања не би требало да буду избрисани из евиденције о пребивалишту. „СНВ је поводом најава брисања повратника који не живе на пријављеним адресама упутио тражење МУП-у да се то не чини према свима. Катастарска књига вековима представља документ који указује на важност шта је чије, док су власничке књиге потпуно неажуриране јер држава није спровела оно што је требало“, каже Пуповац.[/blockquote_left] „Један од основних утисака након сусрета са Србима у Вуковару је повећано осећање несигурности и дубљи проблем питања погоршања климе. Хрватска би требало оштрије да реагује на говор мржње који је присутан у Вуковару“, нагласила је Драшковић. Када је реч о увођењу ћирилице и српског језика у Вуковар, она је изнела уверење да ће то питање бити решено.

Такође, директорка Канцеларије је истакла да је ово прави тренутак, када се односи Србије и Хрватске постављају на виши и квалитетнији ниво, да две земље заједнички и на конструктиван начин решавају питање положаја Срба у Хрватској.

Пуповац је посету Драшковићеве оценио веома важном јер она долази „у позитивном духу и намерама унапређења односа с Хрватском и положаја Срба“. Он је оценио да је улога Србије у унапређењу односа Срба у Хрватској скромна и у финансијском, и у програмском смислу, али да је то често из оправданих разлога.

Након сусрета с предаставницима српских организација, Драшковић ће се данас састати са потпредседником хрватске Владе Невеном Мимицом, како би чула какав је напредак у различитим питањима која постављају Срби.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …