srlaten

Хрватска дијаспора плаћа Шимунићеву казну

Извор: Политика

Удружење „Нефеш Хаја” из Бањалуке покренуло петицију да се Хрватској забрани да учествује на СП 2014, а један хрватски сајт из САД прикупља новац да би платио казну фудбалеру.

Simunic-peticija-

„Случај Шимунић” сваког дана добија ново поглавље, а сада је ново то што Срби траже подршку да се Хрватској забрани да учествује на Светском првенству у Бразилу 2014, док Хрвати скупљају новац да би платили казну за Јосипа Шимунића.

Овај фудбалер, који је упалио нове варнице на Балкану оне вечери кад је на загребачком „Максимиру” узвикивао усташки поклич заједно с раздраганом публиком „за дом – спремни”, за неке је јунак, а за неке трагичар, па је тако поделио и грађане Хрватске.

Сви хрватски сајтови пренели су јуче вест да се на америчком порталу „Чејнџ” (www.change.org), на којем се објављују разне петиције из целог света, појавила петиција Организације за образовање о холокаусту и геноциду „Нефеш Хаја” из Бањалуке, која тражи да се фудбалска репрезентација Хрватске избаци са Светског шампионата у Бразилу.

Петиција је отишла и на адресу Светске фудбалске федерације (ФИФА), на енглеском и српском (ћирилицом) а испод њега је потписана Мира Јовановић:

„Поштовани чланови Фифе и Фифиног одбора, хвала вам што сте коначно почели дисциплински поступак против Шимунића и Фудбалске организације Хрватске. У потпуности подржавамо вашу акцију, желећи да ускоро донесете одлуку. Доста је било.

Шимунић каже: ’За дом(овину)’ а публика одговара ’Спремни’ – и, понавља ову фразу ЧЕТИРИ ПУТА – фразу која је била поздрав током Другог светског рата, за време усташког про-нацистичког режима 1941-1945.

Под тим расистичким режимом усташе су убиле хиљаде и хиљаде Срба, Јевреја и Рома. Замислите да у Берлину фудбалски репрезентативац Немачке у 21. веку узвикне: ’Зиг, Хајил’ … био би то велики скандал, а људи широм света би га разумели као повратак нацистичких времена. Морамо се громогласно супротставити кад год се у јавности проговори говором мржње. Запамтите,

’Геноцид је процес који се развија у осам етапа које су предвидљиве, али не и неумитне. Процес није линеаран. Превентивним мерама може бити заустављен у свакој етапи. Логично, каснијим етапама морају претходити раније етапе. Али све етапе настављају да делују током целог процеса.’ (Осам етапа геноцида, Грегори Х. Стентон) Последњих месеци Хрватска, нова чланица ЕУ, све више напредује у антисрпском ставу и поступцима.

Постало је друштвено прихватљиво уништавати ћириличне табле, прихватљиво је делити плакате ’Српско породично стабло’ који приказују људе обешене о дрво – подсећајући на чињеницу да су Срби, поред осталих начина убистава, били вешани на стабла током Другог светског рата – а сада, изгледа да је прихватљиво стати пред публику и узвикивати: ’За дом(овину)…’ ’Спремни’ И, учинити то ЧЕТИРИ ПУТА. Quo vadis, Europae!?

Чланови Фифе, молимо вас, отворите очи и ум и кажете НЕ расизму и говору мржње Молимо вас, размислите не само о томе да новчано казните Шимунића и репрезентацију Хрватске, већ и о томе желите ли про-усташког фудбалера на Светском фудбалском првенству у Бразилу 2014!

Размислите о искључењу Шимунића са Светског фудбалског првенства у Бразилу! На међународним такмичењима нам нису потребни играчи-расисти. За такве, награда је ако им се дозволи да оду у Бразил!”

Истовремено, хрватска дијаспора прикупља новац да би платила казну коју је хрватски суд изрекао Јосипу Шимунићу (25.000 куна, што је око 3.200 евра). Заправо, ту иницијативу је покренуо портал „CroatianSports.com” чије је седиште у Сједињеним Америчким Државама.

Од сваког хрватског исељеника тражи се да издвоји 100 америчких долара, а до јуче у поподне прикупљено је 2.000 долара. Наводи се да ће, уколико Шимунић одбије ову помоћ, новац  бити прослеђен Црвеном крсту Хрватске.

Check Also

Гујон разговарао са Патријархом српским г. Порфиријем

Патријарх српски г. Порфирије примио је 21. јула у Патријаршијском двору директора Управе за сарадњу …