srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Хрватска у ЕУ, Срби и даље без станова и пензија

извор: Наше новине

Хрватска ће за мање од месец дана постати чланица ЕУ, али то неће много утицати на положај избеглих Срба и повратника, нити ће значајније допринети решавању њихових станарских и имовинских права, права на пензију и девизну штедњу, сматрају у избегличким удружењима.

foto: mc.rs

Да би се та ситуација променила, потребно је да се Влада Србије активно укључи у тај процес. „Око 300.000 протераних Срба који живе у Србији, неколико десетина хиљада који живе у европским земљама, Аустралији и САД, и даље ће остати ускраћени. Срби повратници, којих је око 50.000, такође се суочавају са бројним проблемима“, рекао је Танјугу председник Коалиције избегличких удружења и посланик Миодраг Линта.

Око 40.000 српских породица, додао је Линта, изгубило је станарска права, а Хрватска је једина држава на простору бивше Југославије која није омогућила протераним Србима да их откупе. Проблем је, како тврди, и 50.000 пензионера којима се дугује 81 заостала пензија, а куће 10.000 српских породица су срушене и изменама закона им је онемогућено да добију накнаду штете. У Републичком комесаријату за избеглице, међутим, очекују да ће Хрватска уласком у ЕУ стећи знатно више обавеза према Србима који су њени држављани.

Check Also

Изашла Мала новозаветна читанка под покровитељством Управе

Из штампе је изашла књига са одабраним причама из Светог писма и њиховим тумачењима професора …