srlaten

Хрватска враћа станове носиоцима станарског права

Министарство регионалног развоја и фондова Европске уније позвало је све бивше носиоце станарског права из Хрватске да до 31. августа поднесу захтев за стамбено збрињавање. Сви који у предвиђеном року поднесу захтев и испуне прописане услове, добиће станове на територији општина где су живели пре рата на простору некадашње Југославије и моћи ће да их откупе по ценама знатно нижим од тржишних.

Комесаријат за избеглице и миграције Србије апелује на сва избегла лица која живе у Србији, а била су носиоци права у Хрватској, да поднесу захтеве. По подацима добијеним пописом УНХЦР-а из 1996. године, укупан број избеглица из Хрватске износи 330.000, а има их чак 75.900 којима треба трајно стамбено решење. Исти датум важи и за избегла лица из Босне и Херцеговине, али за реконструкцију кућа које су некада биле у њиховом власништву. Они пријаве подносе Министарству за људска права и избеглице за помоћ у реконструкцији стамбних јединица у циљу повратка у БиХ.

Ти позиви су део великог Регионалног програма стамбеног збрињавања БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије. Програм предвиђа решавање стамбених потреба 27.000 најугроженијих избегличких породица из региона, од чега 16.780 породица у Србији.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …