srlaten

Представници Фонда дијаспоре за матицу у Канцеларији

Живадин Јовановић и Драгољуб Вучићевић из Фонда дијаспоре за матицу разговарали су са др Славком Драшковић, директорком Канцеларије за сарадњу са дијаспром и Србима у региону.

Директорка Канцеларије др Славка Драшковић са Живадином Јовановићем ( десно ) и Драгомиром Вучићевићем ( лево ) из Фонда дијаспоре за матицу

Представници Фонда уручили су писану поруку доктора инжењера Милоја Милићевића, председника Управног одбора Фонда дијаспора за матицу, из Берлина.

Представници Фонда су изразили очекивање да се ефикасније решавају питања која је Управа покренула током мандата претходних влада, а која до сада нису решена, а тичу се дуговања која на име камате на блокирана средства Фонд потражује од Владе Србије.

Наиме, средства Фонда су била блокирана у периоду од 2000. до 2008. године када је Фонду враћено седам милиона немачких марака. Фонд данас тражи да му се надокнади камата за вишегодишњи период блокаде, а такође имају и потраживања у вези са блокираним средствима која су сакупљали за стипендирање научних талената, као и за судске трошкове.

Директорка Канцеларије за дијаспору др Славка Драшковић истакла је да је решавање овог питања од суштинског значаја за враћање поверења дијаспоре у матицу.

„Узајамно поверење је један од приоритета Канцеларије, и ми ћемо у наредном периоду настојати да допринесемо уклањању препрека за јачање односа матице и државе“, рекла је директорка.

Како је Живадин Јовановић рекао на састанку, Фонд жели да сарађује са надлежним институцијама Владе Србије и залагаће се за заједничка улагања са органима и институцијама матице, како би се повећавала ефикасност инвестирања, а проблеми брже решавали. Тиме ће уједно јачати узајамно поверење и солидарност.
Фонд дијаспоре за матицу је основан пре 14 година. Током 1999. и 2000. године средствима Фонда, која су највећим делом обезбеђена прилозима српског расејања у Европи и Русији, изграђени су или реконструисани бројни инфраструктурни објекти у Србији, порушени током агресије НАТО пакта.

Активности Фонда дијаспоре за матицу представљене су на www.fonddijaspore.com.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …