srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Информисање српске дијаспоре у Мађарској

извор: Међународни радио Србија

Срби у Мађарској су законом призната мањина, а њихова заједница је прва у Европској унији која је добила статус мањине у целокупној српској дијаспори. О информисању српске заједнице у овој суседној земљи брину четири запослена новинара Српске редакције у оквиру Фонда за медијске услуге. 

Српска редакција ради у оквиру Фонда за медијске услуге у коме су Мађарска телевизија, Радио, Дунав ТВ и новинска агенција, рекао је у изјави за Међународни радио Србија Предраг Мандић, новинар и уредник Српске редакције. Редакција емитује информативно-музички магазин пет дана у седмици, од понедељка до петка у термину од два до четири. Према Мандићевим речима, циљ ових емисија је да на матерњем језику информишу слушаоце српске мањине о политичким, друштвеним и темама из културе. Прилагођавајући се дневним и недељним збивањима, структуру магазина чине вести, извештаји, преглед штампе.

У емисијама које се емитују викендом слушаоцима испуњавамо музичке жеље, а други део је време које посвећујемо осврту на протеклу недељу и емитујемо прилоге који су били најзначајнији са аспекта српске заједнице у Мађарској, рекао је Мандић. Наш саговорник истиче да се пажња посвећује и културним дешавањима у матичној земљи и свим важнијим збивањима у Србији.

Једном недељно, из студија у Будимпешти, емитује се емисија „Српски екран“ у трајању од 30 минута. На програму је уторком од 12 и 30 до 13 часова. Реприза је у среду у 7 часова на Дунавској ТВ. „Српски екран“ преузима и РТВ и емитује у Србији. У емисији се обрађују теме везане за српску заједницу у Мађарској.

Мандић истиче да су њихови слушаоци првенствено у Мађарској. Имамо слушаоце и у Хрватској, Румунији, Србији, рекао је Мандић не скривајући задовољство што је овај програм слушан и ван граница Мађарске. Наш саговорник указује да српска заједница у Мађарској има добру сарадњу са Србима у околним земљама. Мандић је оценио да је важно да се Срби у Мађарској упознају са положајем Срба у Румунији, Хрватској, Словачкој, Аустрији. У том смислу он је издвојио недавну посету 80 Срба који живе у Аустрији српској заједници у Будимпешти.

Наш саговорник истиче да целокупан програм на српском језику реализује четири новинара и да, за сада, због малог броја запослених, не размишљају о увођењу интернет портала. Радио емисију на српском језику могуће је сваког дана слушати уживо на интернету на адреси www. radio.hu

Check Also

Међународно квиз такмичење ,,Знаменити Срби“

Извор: Фондација ,,Мир Божији“ Пројекат „Знаменити Срби“ је  културна манифестација васпитнo-едукативног карактера која ће се …