srlaten

Иницијатива за оснивање „Националног савета привредника из дијаспоре“

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вера Маврић, 09. септембра 2013. године, примила је делегацију привредника из дијаспоре који су представили иницијативу оснивања „Националног савета привредника из дијаспоре“.

Разговору су присуствовали помоћник министра спољних послова амбасадор Шани Дермаку, директор Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, др Славка Драшковић, начелник Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме Горан Крајновић и помоћник директора Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, Вукман Кривокућа.

У делегацији привредника из дијаспоре били су Србољуб Лукић из Финске, Зоран Јовковић Хагерт из Шведске, Јовица Божић из Велике Британије, Љубомир Ћурчић из Руске Федерације, Бранислав Кнежевић из Немачке, Зоран Ђурчин из Канаде и Радивоје Петрикић из Аустрије.

На састанку је било речи о раду „Националног савета привредника из дијаспоре“ и начинима за боље пословно повезивање дијаспоре и матице, односно доприносу који друштвено и привредно ангажовани, успешни појединци могу имати у развоју Србије.

Државни секретар Вера Маврић je истакла да je Министарство спољних послова Републике Србије отворено за све иницијативе које долазе од наше дијаспоре a односе се на побољшање положаја и заштите интереса наших грађана који живе и раде у иностранству, што je један од државних приоритета. Истовремено, нагласила je да ће Министарство, у сарадњи са другим ресорима и организацијама, подржати прихваћене идеје и укључити се у њихову реализацију, преко мреже својих дипломатско-конзуларних представништава и дати свој допринос ангажовању недовољно искоришћених потенцијала дијаспоре као једног од фактора сарадње са земљама пријема, ради унапређења привредних, научних, иноваторских, услужних и других капацитета.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …