srlaten

Инвестициони дан Србије у Лондону

Отварајући Инвестициони дан Србије у Лондону 29. октобра премијер Ивица Дачић је позвао инвеститоре из Велике Британије да улажу у Србију, истичући да наша земља има стабилну политичку ситуацију и спроводи економске реформе.

IVICA DACIC

[blockquote_right] Премијер на лондонској берзи

Директор Лондонске берзе Александар Џастам нешто пре отварања форума приликом посете премијера Дачића оценио је да Србија пролази кроз веома интересантну трансформацију, будући да преговори за њено чланство у ЕУ почињу идуће године. „Из угла Лондона и лондонске финансијске заједнице, веома се радујемо прилици за сарадњу са вама у том развојном периоду, поготово имајући у виду да је Лондон извор огромног међународног капитала, инвестиција и могућности за земље широм света. Око 115 земаља послује на нашем тржишту и надамо се да ће се том броју једног дана прикључити и неке нове земље“, рекао је Џастам. [/blockquote_right]

Дачић је рекао да је Србија земља која проблеме види као изазове, а један од највећих је – економија, њен раст и приближавање резултатима које бележе јаке привреде.

„Управо смо зато данас у Лондону“, рекао је Дачић и додао да су решења инвестиције и пројекти, који ће Србији донети раст, а инвеститорима новац.

„Инвестициони дан Србије“ организује Британско-српска привредна комора, а домаћин је влада Србије.

„Инвеститорима нудимо и висок ниво знања и вештина запослених, њихове, у односу на европске, релативно ниске плате, затим, имамо потписане споразуме о слободној трговини са Русијом, Турском, са ЦЕФТА и ЕУ“, подсетио је Дачић.

На скупу су присуствовали и министри финансија и привреде Лазар Крстић и Саша Радуловић, као и саветник у Влади Србије Алфред Гузенбауер, а међу учесницима је био и први човек нове српске авиокомпаније „Ер Србија“ Дане Кондић.

Министар финансија Лазар Крстић је нешто раније у изјави Танјугу рекао да је Лондон као главни град Британије изабран јер је један од неколико центара тржишта капитала и токова новца уопште. Лондон није усамљен случај, у Москви се истоврмено одржава Инвестициона конференција у организацији Привредне коморе Србије, којој присуствује и председник Србије Томислав Николић.

Поводом Инвестиционог дана Србије, у централном Лондону одржан је пријем чији је домаћин био Сер Пол Џаџ, председавајући Британско – српске привредне коморе, на којем су поред представника државе Србије, присуствовали ЊКВ Принц Александар Карађорђевић, ЊКВ Принц Филип Карађорђевић, ЊКВ Принцеза Катарина Карађорђевић Де Силва, бивши амбасадори Уједињеног Краљевства  у Србији, као и бројни представници Срба који живе и раде у Великој Британији.

dacic u londonu
Са пријема који је поводом Српског инвестиционог дана у Лондону организовао Сер Пол Џаџ, председавајући Британско – српске привредне коморе (фото: Ненад Обрадовић)

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …