srlaten

Инвестициони и пословни центар српске дијаспоре почиње са радом

У Привредној комори Србије већ првих месеци следеће године почеће да ради Инвестициони и пословни центар српске дијаспоре као тачка контаката, повезивања и подршке онима који раде у иностранству, а намеравају да инвестирају у Србији, најавио је председник ПКС Марко Чадеж на седници Пословног савета за дијаспору ПКС, одржаној 27. децембра у ПКС.

Чадеж је на годишњој седници Пословног савета за дијаспору ПКС рекао ће Комора оснивањем овог центра, постати информативни пункт, и како је истакао, сервис и спона дијаспоре са домаћом привредом, државним институцијама и локалним самоуправама.

Циљ оснивања овог тела Коморе, резултат је стратешког партнерства са Програмом за развој Уједињених нација, Министарством спољних послова Србије и Министарством трговине, а неопходно је да се надлежне институције активније укључе у развој бизнис идеја дијаспоре и да се заједно ради на припреми и реализацији инвестиционих и пословних пројеката српске дијаспоре у Србији.

Наши људи из дијаспоре на једном месту моћи ће да добију све потребне информације о условима, могућностима и подстицајима за улагања. Било да је реч о гринфилд или инвестицијама у постојеће објекте, самосталним или заједничким инвестиционим подухватима са партнерима из Србије или иностранства, привредним или инфраструктурним пројектима који се могу реализовати кроз јавно-приватна партнерства, рекао је Чадеж.

Дијаспора ће на располагању имати и онлајн базу пројеката и локација за инвестирање, „Атлас локалних самоуправа“, секторске и анализе тржишта, податке о извозној понуди домаћих компанија и инвестиционим и другим привредним потенцијалима општина и градова.

Истовремено, привредницима из Србије, повезивањем са нашом дијаспором, широм света отварају се нове могућности за привлачење инвестиција, пласман робе на тржиштима земаља у којима послује наша дијаспора, али и заједничку производњу ради извоза на та тржишта кроз партнерства са нашим људима који живе и раде ван земље и њиховим пословним партнерима, рекао је Чадеж, подсетивши на веома успешно организован Свесрпски самит, који у Цириху Удружење српских привредника Швајцарске организује другу годину заредом.

Председник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић, истакао је да треба радити на томе да 2018. буде година инвестиција дијаспоре у матицу.

Он је подсетио на успех Свесрпског самита који се одржава једном годишње у Цириху баш са циљем да се поспеши спона између привреде матице и дијаспоре. Рекао је да је за дијаспору веома занимљиво улагање у туризам у домовини, али и да треба инвестирати и у старачке домове и садржаје за пензионере.

Око 100.000 Срба у идуће две године након остварених пензија у иностранству вратиће се у матицу, са значајним средствима из својих пензионих фондова, подсетио је Стевановић на област у којој постоји простор за улагање.

Такође, Србија има сјајне бање, а пензионери из Швајцарске, који би се вратили у матицу, на основу договора који постоји, имају право да се лече и користе бање на рачун швајцарској здравственог осигурања.

Стевановић је још једном апеловао на власти у Србији и РС да се ангажују на успостављању тешње комуникације са дијаспором.

Стевановић, хотелијер у Швајцарској међу првима је почео да ради са кинеским туристима, нагласио је да постоји велико интересовање у Кини за Србијом, али да нама недостају хотели за тако велике груе, те да је сада исплативије уложити у хотел у Београду него у Цириху.

(Извор: РТС)

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …