srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Ирски модел сарадње са дијаспором

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић и почасни конзул Републике Ирске у Србији Ен Пешић на састанку у Канцеларији размениле су своја дугогодишња искуства у раду са дијаспором и указале на успешне примере сарадње са дијаспорама обе земље.

Др Славка Драшковић истакла је да припадници српске дијаспоре имају кључну улогу у процесу реформи наше земље, као добри познаваоци друштвених и привредних кретања у свету и амбасадори Србије у земљама где живе.

Конзулка Ирске представила је „Гедеринг 2013“, програм који окупља бројну дијаспору и слави ирску културу, традицију, обичаје и пословање. Пешић је предложила и повезивање са локалним заједницама у Ирској, наводећи пример пројекта у којем су ирске локалне цркве путем друштвених мрежа позвале своју дијаспору из целог света да посети и упозна се са крајевима из којих потиче.

Канцеларија за дијаспору интензивно ради на завичајном повезивању српске дијаспоре са локалним заједницама у матици, указала је др Драшковић, при чему примена искустава Ирске, уз чињеницу да ова земља тренутно председава Европском унијом, може бити од нарочитог значаја за нашу земљу.

Захваљујући великом економском развоју који Ирска последњих година бележи, али и пројектима овог типа, према речима конзулке, након више од једног века све је више младих, образованих људи са искуством који жели да се врати у Ирску.

Један број припадника наше дијаспоре учествује у миграционим процесима, радећи за велике мултинационалне компаније у Ирској, а посебно у индустрији информационих технологија, истакла је директорка.

Почасна конзулка позвала је др Драшковић да посети „Гедеринг 2013“ у Ирској, ради координације око примене модела попут овог и у нашој земљи, и даљег ширења мрежа дијаспоре и матице.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …