srlaten

Искористити економски потенцијал дијаспоре

Извор: Народне новине

У свету живи између три и четири милиона наших људи, а у земљу уђе и до пет милијарди долара годишње, што је велики економски потенцијал, рекао је Вукман Кривокућа, помоћник директорке Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Они који желе да улажу у нашу земљу највише обраћају пажњу на политичку и правну стабилност, подршку банака, бирократију и корупцију на свим нивоима, истакао је Кривокућа.

Представници Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону посетили су јуче Нишавски управни округ у коме су одржали састанак поводом пројекта „Запослимо Србију“. Састанку су присуствовапи и представници Пиротског и Јабланичког округа, са циљем да се кроз пројекат ојача економска веза дијаспоре и локалних самоуправа.

„Ово је јако значајан пројекат, јер ће се ослонити на наш најздравији потенцијал, а то је економски потенцијал наше дијаспоре. Сама чињеница да у свету живи између три и четири милиона наших људи довољно говори о томе какав је то потенцијал. Још ако кажемо да сваке године, по дознакама Светске банке, у Србију уђе између четири и пет милијарди долара, што је преко 14 процената бруто друштвеног производа“, рекао нам је Вукман Кривокућа, помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Према његовим речима, пројекат је замишљен тако да не циља на мегаломанске цифре, јер наши људи немају толики потенцијал, већ ће се ограничити на пројекте вредне од 10.000 до 100.000 евра. Али, како каже, да би неко улагао у нашу земљу, потребно је да обрати пажњу на пет кључних ствари.

[blockquote_left]У Нишу се отвара канцеларија за дијаспору

Вукман Кривокућа је за 18. мај најавио отварање Канцеларије за дијаспору у Нишу. „Улога ове канцеларије ће бити повезивање наших људи из овог краја који живе и раде широм света. Сама градска структура Ниша је схватила важност сарадње са тим људима, и од нас ће имати велику подршку у будућем раду“, рекао је Кривокућа и најавио Европску смотру фолклора 18. и 19. маја, која ће се одржати у Нишу и окупити 2.000 учесника из 11 земаља Европе, а организатор је Канцеларија за дијаспору.[/blockquote_left] „Под бројем један је политичка стабилност, затим правна сигурност. Под бројем три је подршка банака, а знамо да немамо развојне банке које раде онако како раде у другим земљама. Затим, ту је бирократија која је веома значајна, а тиче се издавања уверења, дозвола и свих оних ставри које су потребне да би неко отворио фирму. Велики проблем је и корупција на свим нивоима. Чека нас један велики посао, да бисмо све ове елементе сагледали на прави начин“, рекао је Кривокућа.

Он је додао да Канцеларија, поред овог, има и друге пројекте који се односе на културне, научне, спортске и друге потенцијале и у наредном периоду предстоји реализација тих пројеката. На важност пројекта „Запослимо Србију“ указао је и начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић.

„Последњих десетак година, од када ради Министарство за дијаспору, ово је први покушај да се сублимирају сви захтеви и идеје које се овде стварају и да их преточимо у дело преко оних који су заинтересовани да заједно са нама то раде. На овај начин непосредно комуницирамо са председницима општина са којима смо се данас састали, а међу којима је 13 најнеразвијенијих, у чему постоје и компаративне предности и лимитирајући фактори“, рекао је Александар Цветковић,
начелник Нишавског управног округа и додао да је овај састанак организован да би представници општина изнели своје захтеве и предлоге.

„Разматрају се пројекти који би могли да запосле људе, да зауставе процес демографског пражњења, односно да оживе овај део Србије и доведу га у ниво развијености окружења. Не очекујемо ми епохалне ствари, већ су то пројекти значајни за мала и средња предузећа, где може да се запосли по десетак људи и где може да се покрене пољопривредна производња кроз наводњавање или неке прерађивачке погоне. То ће свакако дати неки допринос решењу проблема незапослености и неразвијености“, рекао је Цветковић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …