srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Истина о Србима споро продире у Америку

Извор: Политика

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић позвао је Србе који живе у Америци да се више политички ангажују и да од конгресмена и сенатора траже да о Србима изнесу истину пред америчком администрацијом.

Обрад Кесић
Обрад Кесић

„Истина о Србима тешко продире јер смо медијски линчовани. Треба да се ангажујемо овде где живимо тако што ћемо излазити на гласање и тражити од конгресмена, сенатора и градоначелника који нас представљају да, у наше име, износе истину у Влади САД и одборима чији су чланови”, рекао је Кесић у обраћању учесницима трибине коју је у Мерилвилу организовао Сабор крајишких Срба из Чикага.

Кесић је, како преноси Срна, нагласио да Срби треба да позивају америчке званичнике на своје скупове да би они схватили да су и Срби део гласачког тела које може да гласа за или против њих. Председник Српског института из Вашингтона Данијела Сремац навела је да Срби не смеју да дозволе да се прекраја историја и да треба да објасне свету колики је значај крајишких Срба у одбрани Европе од турске најезде. „Нико нема право да понижава крајишке Србе, који су од ослободилаца данас постали национална мањина, а неки им оспоравају и тај статус, желећи да их иселе. Наша културна баштина и историја треба да буду наша светиња коју морамо очувати за будуће генерације”, истакла је она.

Адвокат Роберт Павић, који заступа Србе протеране из некадашње Републике Српске Крајине у тужби против америчке фирме МПРИ и њених генерала, а која се односи на операцију хрватских снага „Олуја”, рекао је да је предмет „на чекању”, јер МПРИ покушава да скине одговорност са себе, пошто су хрватски генерали ослобођени кривице пред Хашким трибуналом.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …