srlaten

Истина о Теслином животу и заоставштини

извор: РТС

Филм „The Mad Scientist“ који се бави животом и заслугама Николе Тесле и његовој борби са Томасом Едисоном биће делимично сниман у Србији. Режисер остварења Мајкл Ентон каже да је време да се прича српског научника исприча пре него што буде изманипулисана до апсурда. „Дугујемо то Тесли и његовој заоставштини“, истиче Ентон.

Амерички режисер Мајкл Ентон свету ће приказати живот Николе Тесле кроз филм Тhe Mad Scientist (Луди научник) који ће делом снимити у Србији и на српском језику.

фото: telegraf.rs
[blockquote_left] Глуму завршио у Њујорку

Бранко Томовић је рођен 1980. у Немачкој, а глуму је студирао на престижном Позоришном институту „Li Strasberg“ у Њујорку. Живи у Лондону, мада често борави у Берлину. У америчким биоскопима се тренутно приказује хорор „Entity“, у којем игра главну улогу. Глумио је у филмовима „Борнов ултиматум“, „Интервју са убицом“, „Тиха река“, као и у серијама „Ред и закон“ и „Тихи сведок“. У Великој Британији га заступа агенција „Унитед Агентс“, једна од најпознатијих у Европи, чији су клијенти Кејт Винслет, Кира Најтли и Јуан Мекгрегор. [/blockquote_left]

Филм ће се, према речима Ентона, бавити животом српског научника у САД и открити истину о његовом односу са Томасом Едисоном.

Амерички режисер је у интервјуу пред годишњицу Теслиног рођења (10. јул 1856. године) за сајт Inserbiaрекао да жели да широм света подигне свест о једном од највећих научника икада, који је, како каже, заслужан за многа важна открића и изуме али се о њему, ван Балкана, мало зна.

„Исак Њутн, Бенџамин Френклин, Алберт Ајнштајн су позната имена не само у САД већ у целом свету. Када погледамо Теслу, можемо рећи да његов допринос не само да је у рангу са њиховим већ у неким случајевима и већи. Али изван Србије он је мистерија. Често изгледа да се о њему говори само преко друштвених мрежа и то углавном када је реч о неким теоријама завере“, рекао је Ентон.

Идеја филма је да се открије мистерија.

„Моја намера је да дефинишем ко је Тесла био и одалке је дошао. Још важније, поделићемо Теслину причу и заоставштину са генерацијом која је одрасла несвесна његовог утицаја на свет“, додао је Ентон.

Желећи да што аутентичније представи Теслу, амерички режисер је одлучио да за улогу Тесле ангажује Бранка Томовића, српског глумца рођеног у Немачкој. Ентон иде и корак даље и каже да ће делови филма бити снимљени у Србији.

„Мислим да би се Срби сложили да филм о Николи Тесли треба снимити у Србији. Стога, иако ће већи део филма бити снимљен у САД, кључне сцене биће снимљене у Србији“, рекао је режисер.

Дуг Тесли

Према његовим речима, није било лако добити неопходне дозволе и финансијску подршку за снимање у Србији. Ентон се нада да ће многи, па и српске власти, увидети важност филма и помоћи да се он делом сними у Србији.

„Дугујемо то Тесли и његовом завештању“, додаје режисер.

Чак ће и неке сцене бити снимљене на српском, што је помало необичан потез за један амерички филм.

„Тесла је био Србин. Причао је на српском са породицом и верујем да би желео да његов језик буде тачно представљен. То ће помоћи у стварању атмосфере и приближити нас стварном човеку“, навео је Ентон.

Амерички режисер такође тражи српску глумицу која би играла Теслину мајку.

„Аутентичност ми је важна. Желим да филм буде што тачнији тако да и ликови у филму треба да буду Срби. Већ смо изабрали Бранка Томовића за главну улогу, али сада тражим српске глумице које би играле његову мајку и сестре“, истиче режисер.

Србија треба да буде поносна на филм

Ентон је рекао да је важно да Србија буде поносна на овај филм и да га сматра веродостојним попут својих историјских књига које много прецизније описују Теслу него било које историјске књиге у САД.

„Интересовање за Теслу расте. Људи данас траже нешто више. Желе да чују о људима који су живели животе веће од новца и славе. Успех се данас најчешће процењује пословним успесима али то није био крајни циљ коме је Тесла“, каже Ентон.

„Прошле године, Тесла је био један од пет најтраженијих научника на интернету, чак траженији од Њутна. Сада је време да се прича српског научника исприча пре него што буде изманипулисана до апсурда. То је ствар која ме гони. Да изнесем истину о животу и заоставштини једног великог човека“, додао је Ентон.

Велико интересовање

Његов филм, чије би снимање требало да почне у августу, изазвало је, каже, интересовање великих холивудских глумаца.

„Амбиција ми је да направим велики филм, филм за Оскара, који ће бити достојан величине човека о ком говори. Да бих то постигао, неопходан ми је већи буџет од планираног и због тога позивам јавност да ми у томе помогне, не само у САД, већ и у Србији“, апелује Ентон.

Режисер је иначе продуцент, писац и редитељ комедије Potheads: The Movie иFreaky Geeky Nation. Каријеру је почео као сценариста да би се пребацио на глуму и добио мање улоге у серијама Ургентни центар и Општа болница.

Како се наводи на сајту ИМДБ 2008. године је водио једну од највећих кампања за избор сенатора у историји Пенсилваније. Годину дана касније изабран је за члана државног комитета Пенсилваније и потпредседника болнице „Кеј Кер“.

Лик српског научника Николе Тесле већ неколико пута је екранизован. У наредном периоду најављена су још најмање два остварења о његовом животу. Једно од тих је и Тесла – Владар света (Tesla – Ruler of the World) сценаристе Владимира Рајчића са Радетом Шербеџијом и Лолитом Давидовић где би, како се спекулише, научника требало да игра Кристијан Бејл.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …