srlaten

Историјски час о Спомен-меморијалима као путоказ потомцима

Извор: Спона

Историјски час у организацији Удружења Срба и Македонаца „Бранко Чајка“ из Тетова, уз медијску и логистичку подршку Споне, биће одржан на спомен обележјима погинулих српских војника из Балканских и Првог светског рата на територији Републике Македоније.

untitled

Историјски час ће бити организован за основце из Тетова, из школе Лирија и Гоце Делчев, затим из Скопља – полазника факултативне наставе, Споне, и ученике Основних школа у којима се одвија настава на српском језику – Кучевиште, Табановце, Старо Нагоричане.

Уз предавања, полазницима ће бити доступни и писани материјали које је Спона преко свог гласника Слово објављивала о свим војничким меморијалима погинулих српских војника у ослободилачким ратовима на територији Македоније.

Историјски час о Спомен-меморијалима као путоказ потомцима

Активности у два одвојена дана

Историјски час о Спомен-меморијалима као путоказ потомцима

Активностима је планирано да се у суботу 5. септембра посети Српско војничко гробље у Битољу. Тамо је сахрањен 1.321 војник.

Велики део од њих погинуо је у борбама на Кајмакчалану 1916. године, у пресудним операцијама за пробој Солунског фронта и окончање Првог светског рата.

Зацртана активност уз презентацију и изучавање, обухватиће и засађивање нових садница – јела и борова, које је Удружење већ набавило,на местима где ће бити одржани историјски часови.

Skoplje

Уколико дозволе временске прилике, према програмском плану, предвиђена је и посета ширем појасу Мариова подно Кајмакчалана, код Битоља. Учесници радионице имаће прилику да у долини реке Црне, на гробљима и издвојеним хумкама у селима Скочивир, Бач, Добрвени, Живојно, Будимирци, Старавина, одају почаст погинулим српским војницикма.

Историјски час о Спомен-меморијалима као путоказ потомцима

Гробови српских ратника нису само белези страдања и славе. они би требало да буду и путоказ потомцима.

Зато је веома важан овај пројекат, у чијој режији учествују и остале организације, појединци. Један од њих је и Драгиша Страхињић из Битоља испред Удружења СРМА.

Следећег викенда, 12. септембра планиран је историјски час код Спомен костурнице Зебрњак на истоименом брду код Куманова.

Усред Кумановске равнице, на надморској висини од 511 метара, уздиже се брдо Зебрњак, и на њему Спомен-костурница, подигнута у част и славу погинулим ратницима у Кумановској бици 1912. године, када је српска армија под командом престолонаследника Александра Карађорђевића и уз подшку локалног становништва водила одлучујућу битку за ослобађање ових крајева од петвековног османлиског ропства.

У историји и сећањима остала је потресна прича о тој најславнијој бици у Првом балакнском рату и податак да је погинуло 1207, рањено 5212 војника, док су шестстотини тројици ратника замео сваки траг.

Црква Св. Архангела на скопској Аутокоманди, и Црква Св. Ђорђа у Старом Нагоричану такође су део програма.

Историјски час о Спомен-меморијалима као путоказ потомцима

У селу Доње Карасларе у близини Велеса, на узвишици изнад села подигнута је спомен капела и чува посмртне остатке 1800 војника који су положили своје животе на поприштима битака у Првом и Другом балканском и Првом светском рату, у периоду од 1912. до 1918. године. Испред капеле у селу Допње Карасларе основцима ће историјски одржати проф. Бора Ристић.

Ратницима у част чији посмртни остаци почивају и спомен капели у селу Доње Карсларе Удружење за заштиту српских споменика у Републици Македонији на том локалитету је засадило 160 чемпреса и 20 садница бадема. Сада ће испред капеле Соња Андонов председница удружења „Бранко Чајка“ из Тетова, са младима учесницима историјског часа, засадити нове саднице

Уз дружење и учење, на походу стазама славних предака, програмом активностин редвиђен је заједнички ручак у Битољу и Куманову.

Радионица је део пројекта које је подржало Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …