srlaten

Ивандањски сусрет патријарха и делегата

Сусрет делегата Скупштине дијаспоре и Срба у региону започет Литургијом на Ивањдан, а настављен  разговором у Патријаршијском двору. Патријарх српски г. Иринеј рекао да је ово можда прилика да се поново уведе Министарство вера и дијаспоре.

Учесници Скупштине дијаспоре и Срба у региону,  присуствовали су  Литургији у Саборној цркви у Београду, на дан рођења Јавана Претече и Крститеља Исуса Христа. Свету Литургију  је служио Патријарх српски господин Иринеј са свештенством. У Светој служби су учествовали и свештеници из расејања, делегати Скупштине дијаспоре, отац Саша Стојановић из Перта у Аустралији и отац Пантелејмон Јовановић из Јоханесбурга у Јужној Африци.

После Литургије, У Патријаршијском двору,  учеснике Скупштине дијаспоре примио је Патријарх српски господине Иринеј и задржао се са њима у дужем разговору.

 

У  име Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Његову Светост  најпре је поздравио Александар Влајковић, заменик директора и упознао га са напорима које је учинила Канцеларија да организује Трећу Скупштину дијаспоре и Срба из региону, оцењујући је као нови покушај да највише институционално тело расејања, заједно са Канцеларијом, унапреди везе са матичном државом.

Делегати су изнели проблеме са којима се суочавају у својим срединама и државама у којима живе.

Патријарх српски г. Иринеј је рекао да се увек радује сусрету са нашим људима који долазе из света и поручио да су им врата Србије и српске цркве широм отворена. Он је пренео жељу  да се проблеми који се односе на наше људе у свету брже решавају и рекао да је ово можда прилика да се поново уведе Министарство вера и дијаспоре.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …