srlaten

Изабрана нова управа Српске националне академије у Канади

Прошле недеље одржана годишња скупштина Српске националне академије у Канади где је великом већином, демократским гласањем изабрана нова управа. У извештају који су послали Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наводе да је након три године изабрана нова управа и да то виде као могућност да се Академија спаси од пропасти.

По одредбама Статута Академије новоизабрана Управа се састала 7. фебруара и изабрала Извршни одбор у саставу: председник: Софија Шкорић, потпредседник: Миро Микетић, генерални секретар: Рајко Радојевић и благајник Дејан Милићевић.

Изабрани су и директори задужени за одређене одборе: издавачка делатност: др.Радомир Батуран, уметност: Ђуро Лубарда, литерарне активности: Драгица Вељовић Браунстеин, чланство: Катарина Костић и уређење зграде Драгана Бабић

Рајко Радојевић је водио скупштину по правилима Статута и Robert`s Rules of Order. Он је на самом почетку Скупштине изнео и објаснио озбиљну ситуацију у којој се Академија налази. Наиме, на основу званичне државне документације, дугогодишњим немаром и небригом старе Управе Академији прети укидање добротворног статуса.

Први и најважнији посао новоизабране Управе био је да истог дана, извести све надлежне државне органе о образовању нове Управе и да се замоле за разумевање, омогуће да организација оправда свој рад и спаси се од казне јер сматрају да није праведно да се цела организација казни због несавесног рада неколико људи.

Ново руководство је истакло да је пред њима нови, ни мало лак период, али изазован и позитиван. „Наша заједничка енергија биће усмерена на културне пројекте, креативност, дружење, на успехе. Наишли смо на охрабрење многих младих Срба, професионалаца, који су заинтересирани да се укључе и допринесу активно раду и напретку Српске националне академије” рекли су на крају. Већ на првој седници учлањено је двадесет нових млађих чланова.

Нови састанак на коме ће се дискутовати о програму рада Српске националне академије заказан је за суботу, 23. фебруара 2013. године у Српском Центру.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …