srlaten

Избегли Срби на Крајишком откосу

На четвртом Крајишком откосу у Бусији, крај Угриноваца, окупили су се прогнани Срби из српских крајина из Хрватске и Босне, на сада већ традиционалној манифестацији под покровитељством Министарства културе и информисања. 

Скуп је организовала Коалиција удружења избеглица у Србији, а манифестација је одржана поводом светског дана избеглица. Госте и учеснике је поздравио народни посланик Миодраг Линта, председник Коалиције избегличких организација. На свечаној смотри учесницима су се обратили представници Скупштине и Владе Републике Србије и града Земуна.

Поздрављајући учеснике у име Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Александар Влајковић, заменик директора, истакао је да Канцеларија чини велике напоре да се поврате имовина, пензије и друга права протераних Срба из Хрватске и Босне и Херцеговине и да се они што пре врате својим кућама.

Пренео је уверење да ће највиши званичници Владе и државе Србије пронаћи решење о повратку Срба на њихова огњишта. Влајковић је изразио наду да ће вредни косачи убудуће на ову манифестацију долазити као гости, а да ће у старом крају организовати сличне манифестације на  које ћемо одлазити у походе.

Циљ манифестације је очување културног наслеђа, народних обичаја, очување завичајности и корена и неговање пријатељских, родбинских и духовних веза српског народа.

У културно-уметничком програму учествовало је 20 фолклорних друштава и изворних  певачких крајишких група. Песници су својим стиховима показали ширину и топлину крајишке душе, а својим радовима представило се 10 крајишких сликара.

Народно весеље завршило се песмом и игром и уз богату трпезу.

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …