srlaten

Избрисаним Србима треба заштита државе

Савез српске дијаспоре у Словенији доставио је Народној Скупштини Србије, Министарству спољних послова и Амбасади Србије у Словенији писмо о проблему избрисаних Срба у Словенији и затражио правно-финансијску помоћ државе.

general aksentijevic

У документу се наводи да су Уставни суд Словеније и Међународни суд за људска права у Стразбуру, прогласили 25.671 избрисаних грађана жртвама организованог прогона државе Словеније на националној основи.

„Словенија констатује да су избрисани држављани република бивше заједничке државе Југославије. Наша процена је да, од две трећине до четири петине избрисаних чине Срби. Европски суд у Стразбуру је Словенији наложио да избрисанима врати сва права и слободе и да им надокнади учињену материјалну и нематеријалну штету. Остављен је рок од годину дана, који је истекао, а за то време донет је закон који предвиђа да се питање реши само за трећину избрисаних“, наводи се у писму.

Срби из Словениније моле државу Србију да се укључи у решавање проблема етнички избрисаних Срба из Словеније тако што ће формирати фонд за помоћ избрисанима због законских перипетија у Словенији.

„Треба нам тим правника који ће предмете водити, као и финансијска помоћ наше земље, јер сами нисмо у стању да то ефикасно учинимо. Само једна тужба сваког појединца у старту кошта 140 евра. Држава Србија би финансијску помоћ избрисаним давала под условом да клијент по добијању одштете врати уложена средства.“

Поводом проблема Срба у Словенији, у Канцеларији Владе за дијаспору и Србе у региону одржан је састанак са делегацијом Савеза српске дијаспоре Словеније. Састанку су присуствовали директорка Канцеларије др Славка Драшковић, помоћница директора Николина Милатовић Поповић и саветник Предраг Остојић, а у делегацији ССДС били су пензионисани генерал Милан Аксентијевић, почасни члан ССДС, Радован Милић, председник КД „Сретење“ из Словенских Коњица, Никола Влаховић, председник СКХД „Десанка Максимовић“ из Цеља и Игор Митић, генерални секретар ССДС.

Аксентијевић је рекао да је решавање проблема избрисаних Срба, али и питање добијања статуса националне мањине, кључно за опстанак Срба у Словенији.

„Избрисано је 25.671 особа српске националности, а од тог броја само око 7.700 Срба добило је држављанство Словеније, док њих 13.426 нема никакав статус. Не постоје званични подаци о националној структури категорије „избрисани“ јер је 1302 људи преминуло после подношења захтева“, истакао је Аксентијевић.

Директорка Канцеларије др Славка Драшковић је истакла да Канцеларија може да помогне путем конкурса за суфинансирање пројеката, који би обухватили ову проблематику и нагласила да би такве пројекте Канцеларија суфинансирала по приоритету.

Делегација из Словеније посетила је и Министарство спољних послова и присуствовала седници скупштинског Одобра за дијаспору и Србе у региону.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …