srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Изложба Архива Србије у Трсту

Изложба Архива Србије под називом „Србија и Срби 1914-1918“ отворена је јуче у Регионалној скупштини Фриули Венеција Ђулија у Трсту, у данима одржавања Самита земаља Западног Балкана.

Изложба је настала у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата и као резултат сарадње Архива Србије, Регионалне скупштине Фриули Венеција Ђулија и Српске православне црквене општине у Трсту.

Потпредседник Регионалне скупштине Фриули Венеција Ђулија, Париде Карњелути, сматра да отварање изложбе у оквиру рада Самита земаља Западног Балкана има велики значај за сам град и српску заједницу као важан чинилац у животу града и целе регије.

Поставка, према речима директора Архива Србије др Мирослава Перишића, прати историју Србије и судбину српског народа у Првом светском рату, а посебне тематске целине посвећене су српско-италијанским односима и српској заједници у Трсту у периоду од 1914. до 1918. године.

Посебна пажња посвећена је документима који сведоче о примерима страдања, хуманости и солидарности, а односе се на рад Ваљевске болнице 1914. и 1915, школовање српских ђака и студената у Италији, као и на сведочанства о притисцима којима је била изложена српска заједница у Трсту од стране аустроугарских власти.

Председник Српске православне црквене општине Златимир Селаковић каже да је изложба „Србија и Срби 1914-1918“ наставак раније успостављене сарадње Архива Србије, не само са Српском православном црквеном општином, већ и са културним установама града Трста, а која је реализована путем бројних програма међу којима је и изложба „Људи Светог Спиридона. Срби у Трсту 1751-1914“, 2009. на градској тврдјави Сан Ђусто у Трсту.

На изложби је представљена архивска грађа из фондова и збирки Архива Србије и Архива Српске православне црквене општине у Трсту, а прати је богато илустровани, двојезични каталог на српском и италијанском језику.

Аутори изложбе и каталога су др Мирослав Перишић и Јелица Рељић, архивски саветник.

На отварању изложбе говорили су председник Регионалне скупштине Фриули Венеција Ђулија Франко Јакоп, помоћник министра културе и информисања Републике Србије Александра Фулгоси, Перишић и Селаковић.

Check Also

Изабран нови председник Савеза Срба Словеније

Извор: Савез Срба Словеније За новог председника савеза Срба Словеније изабран је Владимир Кокановић, за …