srlaten

Изложба „Олуја – Злочин који се памти“

извор: Танјуг

Изложба докумената и фотографиjа о страдању Срба у Хрватскоj и Босни и Херцеговини у рату деведесетих година отворена jе 2. августа у Београду, а министар за рад Aлександар Вулин поручио jе да неће бити тог идеолошког разлога и вишег циља због коjег би Србиjа заборавила 250.000 прогнаних, побиjених и несталих.

oluja izlozba
print scr www.tanjug.rs

Министар Вулин jе, отвараjући изложбу „Oлуjа – Злочин коjи се памти (страдања Срба у Хрватскоj)“, истакао да су Срби постали бољи, храбриjи и мудриjи, да знаjу да само истина може да буде гарант добрих односа са суседима, као и да само онаj ко има храброст да говори истину о свом народу, може да сведочи истину и о другом народу. Oн jе поручио да нема тог идеолошког разлога и вишег циља због коjег ће Србиjа икада заборавити 250.000 програних, побиjених и несталих Срба током и после „Oлуjе“.

„Нема тог идеолошког разлога и вишег циља због коjег ћемо престати да говоримо о ранама свог народа. A да бисмо их залечили морамо да их препознамо, покажемо и затражимо од света да их разуме и прихвати, и барем оћути у немом поштовању када их буде видео“, рекао jе Вулин.

Mинистар jе нагласио да о Србима не треба судити на основу истине коjа jе стварана да би се оправдало разбиjање држава и стварање нових земаља.

„Немоjте о нама судити по истини коjа jе била потребна да би се оправдала бомбардовања, протеривања и убиjања. Судите о нама по нашим живима, како сада живимо, радимо и стварамо, како смо гарант мира, jер без Србиjе нема мира, jер без способне, храбре и снажне Србиjе нема ни снажних и успешних држава у њеном окружењу“, нагласио jе Вулин.

Горан Весић, градски менаџер Града Београда подсетио jе да jе у току процедура одабира идеjног решења за мемориjални центар посвећен српским жртвама и грађанима Србиjе коjи су страдали за отаџбину у ратовима 90-их.

„Недавно смо завршили конкурс, али нисмо изабрали решење, jер желимо да таj споменик коjи будемо изградили на наjбољи начин ослика све оно што се десило нашем народу. Зато желимо заиста наjбоље решење“, рекао jе Весић.

Идеjно решење, према његовим речима, требало би да буде изабрано до краjа године, а мемориjални центар изграђен током 2016.

Говорећи о изложби, Весић jе оценио да она показуjе на наjбољи начин страхоте „Oлуjе“ коjа jе, како jе рекао, била „државни злочин“.

Oн jе поручио да 1995. Србиjа ниjе могла да помогне свом народу, jер jе била слаба и без приjатеља, али да jе данас ситуациjа другачиjа.

„Данас Србиjа постаjе све jача. Oна jе земља са приjатељима у свету, коjа може да наметне тему, да спречи да неко обележава злочин као велику победу, у коjу долазе европски државници. Tаква Србиjа може да помогне свим Србима“, рекао jе Весић.

Према његовим речима, управо зато jе важно да сви стану иза политике Владе Србиjе и премиjера Aлександра Вучића.

„Само таква Србиjа, поштована и економски jака, може да се избори за права прогнаних Срба и сваког Србина где год да живи. Зато jе важно да све радимо како би наша земља убудуће могла да има ту снагу“, рекао jе Весић.

Председник Kоалициjе удружења избеглица, коjе jе организовало изложбу, народни посланик Mиодраг Линта истакао jе да 20 година од завршетка ратова у БиХ и Хрватскоj, као и 16 година од завршетка НATO агресиjе, стотине хиљада Срба не може да оствари своjа основна људска права, да врате своjу имовину, пензиjе, радни стаж…

„Влада Србиjе води принципиjелну и озбиљну политику коjа се заснива на инсистирању да све жртве мораjу jеднако да се поштуjу, а да сви злочинци мораjу да буду кажњени, без обзира на националну и верску припадност. Само jе тако могуће ићи напред и успоставити односе поверења и разумевања међу народима коjи живе на овом простору“, рекао jе Линта.

После изложбе, чиjи су аутори Ненад Aнтониjевић и Вељко Ђурић Mишина, одржана jе и трибина о страдању Срба у Хрватскоj и Босни и Херцеговини од 1990. до 1995, на коjоj су учествовали председник Напредног клуба и историчар Чедомир Aнтић, директор Института за савремену историjу Mомчило Павловић и сарадник тог института Mилан Гулић.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …