srlaten

Изложба „Пребиловци“ у Лондону

Извор: jadovno.com

Изложба „Пребиловци“, биће отворена на Савиндан, у среду 27. јануара у 19 часова у Амбасади Србије у Лондону. Тог дана обележава се и међународни Дан сећања на жртве Холокауста.

Prebilovci

Изложба сведочи о злочину усташа 1941. године када су убили 850 од укупно 1.000 становника тог српског села у Херцеговини, али и о Васкрсу Пребиловаца. Према истраживању jапанског листа „Асахи шимбун“, Пребиловци представљаjу наjстрадалниjе село у Другом светском рату у Европи.

Поред домаћина, на отварању иложбе говориће историчар Немања Девић из Београда, Ацо Драгичевић из Пребиловаца, потомак жртава, и Душан Ј. Басташић председник удружења Јадовно 1941. из Бањалуке, коjе jе инициjатор и уз Културни центар Новог Сада носилац овог проjекта.

Изложба jе до сада била постављена у Новом Саду, Београду и Бањалуци као и у Пребиловцима где је постављена као стална поставка. Организатори изложбе су УГ Јадовно 1941. и Борд Јевреја из Велике Британије.

Пројекат се реализује уз помоћ Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Србије. Велику захвалност за реализацију овог пројекта, УГ Јадовно 1941. дугује Александру Симићу, представнику удружења у Великој Британији.

Адреса Амбасаде: Serbian Embassy, 28 Belgrave Square, SW1X 8QB, London UK.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …