srlaten

Изложба „Србија 1914“ у Стокхолму

Изложба о Србији у Великом рату – ”Србија 1914” отворена је јуче у Војном музеју у Стокхолму и трајаће до 7. јануара 2015. године.

Фото: svenskserber.se
Фото: svenskserber.se

„Србија 1914.“ настоји да посетиоцима приближи политички, културни, научни и привредни успон Србије са почетка 20. века, догађаје који су претходили самом рату (Царински рат, Анексиона криза, балкански ратови, Сарајевски атентат, Јулска криза) и српске војне успехе из 1914, прве године Првог светског рата.

Борбени напор српске војске и народа, испољен у првој години рата у одбрани од аустроугарске агресије, представља једно од кључних искустава српске нације у његовој нововековној историји. Преломно доба новије српске историје, доба општег жртвовања, истовремено је и део колективног сећања око којег постоји готово опште слагање, општи консензус и већ одавно је део културне баштине који на најпозитивнији начин артикулише свест грађана Србије.

Централни део поставке чини, музеолошким средствима извршена, реконструкција ратних догађања у Србији 1914, пре свега битки: најпре прве савезничке победе у Првом светском рату на Церу, а потом и војних успеха на Дрини и Колубари.

Аутори изложбе су музејски саветник Небојша Дамњановић, виши кустос из Историјског музеја Србије Снежана Солунац Јовић и кустос Војног музеја из Београда Вук Обрадовић.

Координатор изложбе је музејски саветник Слађана Бојковић, док је графички дизајн дело Изабеле Мартинов Томовић, кустоскиње Историјског музеја Србије.

Изложба је реализована у сарадњи са Војним музејом из Стокхолма и Амбасадом Републике Србије у Краљевини Шведској, а уз подршку и покровитељство Министарства културе и информисања и Министарства одбране Републике Србије.

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …