srlaten

Изложба „Србија и Италија, пример солидарности 1914-1918“ у Вићенци

Извор: РТС

Изложба Архива Србије, свечано је отворена 13. априла 2019. године у Вићенци у престижној палати Цорделлина, седишту главне градске библиотеке. На предлог Амбасаде Републике Србије у Риму, изложбу је организовала Лорета Бађо, почасни конзул Републике Србије за регију Венето у сарадњи са Савезом Срба у Италији и под покровитељством Општине Вићенца. Изложбу ће заинтересовани моћи да погледају до 19. априла сваког дана, (осим понедељком) од 15-18.30, на адреси: Palazzo Cordellina Cоntra’ Riale, 12 – Vicenza.

Отварању изложбене поставке претходила је конференција која је започета химном Италије и Србије, коју су свирали студенти музичког конзерваторијума Вићенце Арриго Педролло.

Јулија Лазић, ђак српске допунске школе Свети Сава и члан певнице цркве Светог Луке из Вићенце, отпевала је песму Тамо далеко. Након тога су говорили Франческо Руко, градоначелник Вићенце, Лорета Бађо, почасни конзул Републике Србије за регију Венето, Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Риму и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије.

Присуствовали су и Леонардо Ди Марцо, саветник Општине Вићенца задужен за интернационалне односе, Јелица Рељић, архивски саветник и аутор изложбе, доктор Паоло Даинезе, јавни тужилац града Вићенце, протојереј Далибор Ђукић парох српске цркве у Вићенци, Душан Алексић председник Савеза Срба у Италији, учитељице Ивана Марјановић, Јелена Јовановић и ђаци српске допунске школе Свети Сава из Вићенце, многобројни представници српских удружења са територије Вићенце, Удина, Тревиза, Вероне и Падове, као и други Италијани и Срби из Вићенце и околине.

Изложба прати историју Србије и судбину српског народа у Првом светском рату, а посебна тематска целина посвећена је српско-италијанским односима у периоду од 1914. до 1918. године. Посебна пажња посвећена је документима који сведоче о дипломатским, културним и војним везама двеју држава. Изложбену поставку прати и богато илустровани, двојезични каталог на српском и италијанском језику, аутора др Мирослава Перишића и Јелице Рељић.

Након разгледања изложбе, амбасадор Горан Алексић, почасни конзул Лорета Бађо, саветник општине Вићенца Леонардо Ди Марцо, протојереј Далибор Ђукић и представници удружења Савеза Срба у Италији били су на заједничком ручку у просторијама Удружења Арзињано. У послеподневним сатима такође су сви посетили удружење Круна из Скиа, где је приређен пригодан програм поводом изложбе о бомбардовању После 20 година, а амбасадор и почасни конзул су такође су посетили и одељење српске допунске школе Свети Сава у том граду.

Амбасадор је похвалио добро организовану српску заједницу у Вићенци и околним градовима, за коју сматра да је и најважнија у целој Италији.

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …