srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Изложба „Српске палате у Трсту“

У Етнографском музеју 21. јула је отворена изложба „Српске палате у Трсту“ ауторке Гордане Гордић на којој је представљено како су Срби у том италијанском граду током два и по века успели да очувају свој идентитет и своју цивилизацијску еманципацију. Изложба се затвара 31. јула у 17 сати.

etnografskimuzej.rs
etnografskimuzej.rs

Срби су поред духовних, оставили и многа материјална сведочанства, своје славе, своје моћи, а изнад свега своје свести. Зачетак развоја савременог Трста почиње у доба владавине хабсбуршког цара Карла VI који 1719. године проглашава Трст  слободном луком у коју тада почињу да се досељавају помораца, трговаца и занатлија из многих земаља. Велики број њих је дошао и из Србије.

Јово Куртовић, један од оснивача Српске заједнице гради своју палату 1788. године на тргу Понте Росо.

Касније, током прве половине 19. века, Срби почињу да дижу палате у новоизграђеним градским четвртима, као што су Ђузепинска и Франческанска четврт.

У тим деловима града се насељавају Александар Ковачевић 1821, Михајло Вучетић 1825, Ђорђе Ивановић 1825, Кристофор Поповић 1825, Кристофор Шкуљевић 1832, Александар Бајовић 1834. и многи други.

Зграде чију су израду наручивали или куповали имућни Срби углавном су пројектовали најреномиранији архитекти ондашњег Трста.

Најлепше палате, бродови и трговине у Трсту биле су некада српске. Куртовићи, Шкуљевићи, Гопчевићи, Ивановићи, који су половином 18. века дошли у град, задужили су га велелепним грађевинама.

Данас, старе породице су нестале, али су граду остале неке од најлепших палата. Једна од најмонументалнијих је православна црква Св. Спиридона из 1869. која је била стециште и услов за опстанак заједнице која је обележила историју савременог града.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …