srlaten

Изложба у Амбасади Републике Србије у Риму

Изложба „La Serbia e i Serbi. Србија и Срби 1914-1918“ отворена је 26. октобра 2018. године у Амбасади Републике Србије у Риму, у организацији Амбасаде и Архива Србије.

Изложбу су отворили директор Архива Србије, др Мирослав Перишић, који је поред Јелице Рељић, један од аутора изложбе и амбасадор Горан Алексић, који је приликом обраћања захвалио Архиву Србије на уложеном труду. Затим је одржан музички програм реномираних српских уметника који живе и раде у Италији.

У години обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата, изложба је била прилика да се јавност у Италији подсети на значај доприноса Србије савезничкој победи и на велике жртве које су поднете током Великог рата. У високо професионалној поставци представљени су и изузетно вредни документи који дају ново светло на догађаје који су претходили објави рата од стране Аустроугарске монархије Краљевини Србији, а који су изазвали пажњу стручне јавности.

Пријем организован поводом отварања изложбе имао је велики одзив, а присуствовали су званичници Министарства спољних послова Републике Италије, функционери Града Рима, посланици, војске, уз бројне представнике дипломатског кора, јавног и културног живота и српске дијаспоре.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …