srlaten

Изложба у Франкфурту

Презентација савременог културног стваралаштва Срба у дијаспори представља значајан фактор за очување српске културе, а управо један такав тогађај је и изложба академског уметника Милана Ђурића из Будимпеште која је свечано отворена 11. маја у једном од најзначајнијих удружења ликовних уметника Westkunst Nied у Франкфурту на Мајни. Изложбу je отворила сликарка Споменка Алечковић.

Милан Ђурић je завршио Ликовну академију у Новом Саду. Одрастао је у национално мешовитој средини, у Сантову селу на југу Мађарске, одакле прво стиже у Будимпешту, а касније за време својих студија у Нови Сад. Корени његове уметности везани су за некадашњи најсевернији бастион српства – за Сентандреју.

Његови стални мотиви су машине, превозна средства, сат, точак, пут и, наравно, изнад свега човек који се не представља случајно преко својих удова. Приликом представе људског бића, осим удова он радо наглашава уста, зубе и језик, који су наши глави инструменти комуникације. У циљу динамике често се служи репетицијом, чији су најједноставнији облик пруге. Важна тема његове уметности је време, прошлост.

Cликаpка из Франкфурта Марго Шoлз прочитала је текст др Ксеније Голуб историчарке уметности према чијим речима: „Сентандреја није само град Арсенија Чарнојевића и седам српских цркава, него је и центар мађарског сликарства од двадестих година прошлог века. Већина праваца класичне авангарде је нашла своје место у уметности сентандрејских сликара: мађарски сезанизам, фовизам, геометријска апстракција или надреализам. Од седамдесетих година прошлог века, Сентандреја је дала уметнике који се сматрају најпрогресивнијим ауторима тог времена у Мађарској.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 24.маја након чега се сели за Будимпешту.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …