srlaten

Изложба ,,Златне нити ћирилице“ у Требињу

У организацији требињског удружења „Ћирилица“, а поводом дана словенске писмености и крсне славе тог удружења – светих Ћирила и Методија,  у галерији Културног центра у Требињу је 24. маја 2019. године отворена изложба под називом „Златне нити ћирилице“ на којој су чланице београдског удружења „Бео-етно визија“ представиле својих 35 везова, надахнутих ћириличним словима из рукописних књига српског средњег века (Мирослављево јеванђеље, Радослављево јеванђеље, Велики дечански молитвеник и друге калиграфске књиге).

Према речима Вере Авлијаш, идејног творца и једне од ауторки изложбе, удружење „Бео-етно визија“ се већ седам година бави овом, готово заборављеном вештином веза и златовеза а инспирацију налази у мотивима из српских манастира, рукописним књигама и  непресушној лепоти ћирилице. В. Авлијаш је такође нагласила да је ова изложба већ обишла неколико европских земаља и да са тих путовања носе врло пријатна и позитивна искуства.

Изложбу у Требињу је отворио градоначелник Мирко Ћурић а догађају је присуствовао и Небојша Божић, шеф конзуларне канцеларије Генералног конзулата у Бања Луци са седиштем у Требињу.

Наведена поставка је наишла на значајно интересовање требињских љубитеља културе и  уметности а планирано је да буде изложена  10-15 дана.

Ова манифестација је организавана уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …