srlaten

Изменама Закона до бржег признавања диплома

Извор: Танјуг

Измене Закона о високом образовању омогућиће брже признавање страних диплома, као и прецизнији поступак одузимања дозвола за рад универзитета, рекао је данас министар посвете Срђан Вербић.

PRVA SEDNICA NOVOIZABRANE VLADE SRBIJE

Министар је додао да измене закона предвиђају и обавезног, бар једног страног рецензента за оцену доктроске дисертације и да се уводе мастер стуковне студије.

Уколико буде усвојен у предложеном облику, Закон ће омогућити нашим повратницима да лакше нострификују диплому на шта се до сада веома дуго чекало, било да желе да наставе школовање или хоће овде да се запосле, рекао је Вербић на јавном слушању о нацрту измена и допуна Закона, у Народној скупштини.

Признавање диплома у случају наставка школовања остаје у надлежности факултета који имају рок од 60 дана од дана пријема уредног захтева за донесу решење, док нострификацију диплома ради запошљавања од универзитета преузима центар ЕНИК/НАРИК, при Министарству просвете.

Једна од важнијих измена је већа транспарентност рада универзитета, рекао је Вербић и најавио да би потпуно нов закон требало да буде донет наредне године.

Јавном слушању присуствују народни посланици, чланови Одбора за образовање, ректори државних и приватних универзитета, представници Националног савета за високо образова
ње, Комисије за акредитацију, националних савета мањина, студенти.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …