srlaten

Интервју агенцији Срна

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону, др Славка Драшковић је рекла СРНИ да су у завршној фази припреме предлога измена и допуна Закона о дијаспори и Србима у региону, а планира се и формирање обједињеног тела за дијаспору и Србе у региону.

„То је прилика да нека постојећа законска решења учинимо бољим и целисходнијим“, рекла је Драшковићева, наводећи да ће измене бити техничке природе.

Једна од измена је да се рад одређених тела Србије из области заштите интереса и унапређења односа са дијаспором и Србима у региону учини функционалнијим, при чему се има у виду Савет за Србе у региону.

„На највишем нивоу формираћемо једно обједињено тело  које ће се бавити и дијаспором и Србима у региону, где би на челу били председник и премијер и надлежни  министри. За потребе тог тела предвиђа се и формирање једног специјалног оперативног тела, које би помагало рад тог Савета“, каже Драшковићева.

[blockquote_left]Специјални споразум о сарадњи

„Србија планира, на предлог дијаспоре из Аустрије, да направи један специјални споразум са Републиком Српском о сарадњи када су у питању односи према српској дијаспори“, навела је она. Драшковићева је истакла да је српска дијаспора национална и да не разликује да ли је неко Србин из Книна, Бањалуке, Београда, Сарајева или Ријеке. „Имамо у плану и неке културне центре у свету где би заједно могли да допринесемно да се унапреди њихов рад“, рекла је др Драшковић. Она је навела да би идуће недеље требало да буде најављено потписивање овог специјалног споразума о сарадњи у области дијаспоре. [/blockquote_left]

Нека од решења која треба дорадити су, додала је,  начин избора делегата који чине Скупштину дијаспоре и Срба у региону, односно да се добије јача легитимност и репрезентативност тих представника, а биће и појачан рад саме ове скупштине.

„Изменом и допуном  закона биће посебно пружена прилика дијаспори да се укључи и пружи конкретне предлоге укључујући  и модел избора делегата“, рекла је др Драшковић, наводећи као примере модел руске или ирске дијаспоре.

Она је додала да ће бити предложене неке нове надлежности Канцеларије, односно да се појача надлежност у области информисања путем разних видова  медија, као и да надлежни органи питања о правима дијаспоре и Срба у регону решавају по хитној процедури.

Биће , каже др Драшковић, предложене и неке нове надлежности Скупштине дијаспоре и Срба у региону, а између осталог да делегати имају обавезу најмање једном годишње да припремају извештај о проблемима и најважнијим питањима српске заједнице у земљи из које долазе, као и предлог мера како да се реше.

Што се тиче ранијих иницијатива да Срби из дијаспоре и из региона имају своје представнике у парламенту Србије, Драшковићева  је рекла да то питање треба да се реши другим законом и да није део овог закона.

„Канцеларија је већ добијала такве идеје и верујем да ће то бити једно од питања које ће Скупштина дијаспоре и Срба у региону на свом првом овогодишњем заседању сигурно расправљати“, навела је она, напомињући да је то заседање заказано за 5. и 6. јул.

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …