srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Измене Закона о дијаспори и Србима у региону

У изменама и допунама закона биће предложене нове надлежности Скупштине дијаспоре и Срба у региону. Утврдиће се обавеза делегата да једном годишње припреме Извештај о проблемима и важним питањима српске заједнице у земљи из које долазе, као и предлог мера како решити та питања.

Канцеларија ће предложити да се у измењеном закону нађу и неке нове надлежности које ће подразумевати њен делокруг активности, као што су информисање дијаспоре и Срба у региону и залагање да надлежни органи по питањима припадника дијаспоре и Срба у региону поступају по хитној процедури.

Намера је и да се рад одређених тела Републике Србије, пре свега Савета за Србе у региону, учини функционалнијим кроз образовање извршног тела. Предлог је да постојећи Савет за Србе у региону, постане Савет за дијаспору и Србе у региону.

Намера је да се посебним подзаконским актом регулише начин избора делагата за Скупштину дијаспоре и Срба у региону. Циљ је да се пронађе адекватан начин да српску заједницу из одређене државе представљају они који су најбољи по својим биографијама и личним, људским и родољубивим вредностима.
С тим у вези, Канцеларија је нашој дијаспори пружила прилику да се укључи и да достави конкретне предлоге за будући модел избора делегата за Скупштину дијаспоре и Срба у региону.

Ваше предлоге можете слати путем електронског упитника до 26-ог априла 2013. године.

 

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Након састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима Републике Српске, председник Р.Србије …