srlaten

Изузетна солидарност дијаспоре

У катастрофалним поплавама које су задесиле Србију, дијаспора се међу првима ангажовала да помогне угроженим подручјима, грађанима и привреди, истакнуто је на седници Пословног савета за дијаспору.

Privredna komora Srbije
Пословни савет за дијаспору

Српске организације и појединци из расејања масовно су се одазвали позиву матице за прикупљање помоћи намењеној обнови угрожених подручја, која су захваћена великим мајским поплавним таласаом. Из Европе, Русије, Кине, Америке, Аустралије, Канаде и свих крајева света где има наших грађана, стизао је и стиже новац, као и храна, одећа, обућа, лекови и опрема.Чланови Пословног савета су се међу првима одазвали позиву Владе Србије и Привредне коморе Србије како би организовано помогли онима којима је помоћ најпотребнија. Саветник председника ПКС Миливоје Милетић захвалио се представницима дијаспоре на свему што су учинили и на свим активностима које планирају да ураде у наредном периоду. На осмој седници Пословног савета за дијаспору у проширеном саставу, чули су се подаци да је до сада преко ПаyПал налога прикупљено скоро 700.000 евра помоћи за настрадале грађане и привреду, а према најновијим подацима Министарства финансија укупно је донирано више од 27 милиона евра. Миливоје Милетић говорио је о бројним и конкретним активностима Кризног штаба Привредне коморе Србије, а посебно је подвукао да је позив за помоћ упућен и на 150 адреса у Европи и свету, односно свим међународним асоцијацијама у којима је ПКС члан, као и свим привредним коморама других земаља са којима сарађује.

На Пословном савету за дијаспору истакнута је и чињеница да Србија мења свој привредни амбијент и да је то порука свим инвеститорима из иностранства и дијаспори. Реформски потези и доношење нових закона, посебно о приватизацији и стечају, промениће услове за улагање капитала и омогућиће бољи процес приватизације на новим основама. Привредна комора Србије припремила је велику базу инвестиционих пројеката и локација у Србији, како би се интензивирао процес привлачења инвеститора. Пројекти су различити по својој природи и вредности улагања и покривају области од туризма до нових технологија, рекла је Александра Станаревић, саветник председника ПКС за међународне односе. Она је током јесени најавила и велике инвестиционе конференције у Риму и Лондону, а нагласила је и значај пословних савета чије се оснивање планира у Турској, Ираку и Казахстану, поред већ основаног савета у Уједињеним арапским Емиратима.

Александра Станаревић је указала да ће шест представништава ПКС у иностранству пружити сваку потребну логистичку подршку дијаспори, како би њихове пословне иницијативе биле систематизоване и ефикасније у реализацији бизнис активности, кроз форме пословних савета или неког другог облика организовања. Анка Војводић, руководилац Центра за дијаспору ПКС, подсетила је на значај дознака из дијаспоре, које годишње износе више од четири милијарде евра, што је изузетно значајно за макроекономску стабилност наше земље.

У трочасовној расправи чланови Пословног савета за дијаспору исцрпно су говорили о својим активностима, плановима, проблемима са којима се сусрећу, као и о конкретним примерима добре и лоше праксе. Закључено је да би унапређење пословне сарадње привредника из дијаспоре са Србијом требало да буде приоритетни задатак у наредном периоду, а најављени су и сусрети у иностранству представника дијаспоре са менаџерима и пословним људима из наше земље, у форми пословних савета или бизнис форума.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …