srlaten

Извештај о насиљу према Србима у Хрватској

Српско народно вијеће из Хрватске је у оквиру годишњег билтена обрадило и публиковало случајеве насиља и говора мржње према српском народу у Хрватској у 2014. години.

Документовани извештај „Насиље и несношљивост према Србима у 2014.“ можете преузети на следећем линку:

nasilje

У извештају се наводи да су се случајеви насиља, несношљивости и говора мржње усмерени према Србима у проширили територијом целе Хрватске, а од 2014. године говор мржње је постао све присутнији и у медијима.

Према новодима из годишњака у јавном мнењу Хрватске присутна је „атмосфера ревизионизма, па чланови ветеранских удружења и профашистичких организација јавно протестују против сваког догађаја који има антифашистички предзнак или се у питање доводи одговорност хрватске стране за злочине у рату“.

natpis govor mrznje

У годишњаку стоји да је „буђење националистичке еуфорије и мобилизације дела ветеранске популације“ почело је одлуком Владе Р Хрватске да почне с темељним спровођењем Закона о употреби језика и писма националних мањина, којим се прописује равноправна употреба мањинског језика у оним срединама где оне чине више од 33 посто становништва. Постављање првих двојезичних табли на државне институције у Вуковару почетком 2013. изазвало је отпор ветеранског удружења „Стожера за обрану хрватског Вуковара». Протест вуковарских ветерана, који је прерастао у протест против права Срба, резултирао је појачаним говором мржње и етничке нетрпељивости у јавном простору, наводи се у годишњем извештају СНВ-а.

Српско народно вијеће  истиче да је у последње време повећан број интернет портала „који користе десничарски дискурс, посежу за повијесним ревизионизмом те воде кампање против мањинских заједница“.

Преглед забележених случајева насиља, нетрпељивости и говора мржње у  извештају оквирно је подељен у пет целина:

1. Елементи говора мржње или ширења етничке нетрпељивости у јавном простору

2. Елементи говора мржње или ширења етничке нетрпељивости у изјавама јавних особа

3. Вербално вређање и физичко насиље

4. Оштећење и уништење имовине, објеката и гробаља

5. Отпор кориштењу ћириличног писма и насилно уклањање и уништавање двојезичних натписних плоча.

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …