srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Јавни позив за достављање фотографија и докумената из Првог светског рата

Album-secanja-Javni-poziv

Савез потомака ратника Србије 1912-1920. са Благословом Његове Светости Патријарха српског г.Иринеја и у сарадњи са Министарством спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србимау региону, у циљу обележавања јубиларних година Првог светског рата упућује:

ЈАВНИ ПОЗИВ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ И СРБИМА У РЕГИОНУ И ДИЈАСПОРИ
ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ФОТОГРАФИЈА И ОСТАЛИХ ДОКУМЕНАТА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА
и учешће у стварању
Албума сећања на наше претке из Првог светског рата

ОЖИВИМО СЕЋАЊА
ОСВЕЖИМО ПАМЋЕЊЕ
ПОМОЗИМО ИСТОРИЈИ !

Учините видљивим дух и дело ваших славних предака учесника Првог светског рата. Учествујте у стварању Албума сећања на наше претке из Првог светског рата.
Уколико поседујете фотографије, аутобиографске списе, дневнике, писма војника,разгледнице и друга документа од историјског значаја као сведочанства догађаја из периода Првог светског рата скенирана документа доставите на веб адресу:

славним-прецима.срб
slavnimprecima.rs
fb/albumsecanja

Постаните сведоци векова славне прошлости наших предака. Извуците из албума фотографије својих предака, из фијока споменице и дневнике, из срца дедове и прадедове, и учините их видљивим творцима наше историје.
Историја нас обавезује и позива да сачувамо успомене и сећања на велике године српског народа 1914-1918. и улогу сваког појединца у њему, негујући љубав, хуманост, част, рад, стваралаштво и опште добро као личну одговорност за будућност наших потомака.

Албум сећања у часопису ICOM – Националног комитета међународног савета музеја

Савез потомака ратника Србије 1912–1920. године покренуо је пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ са циљем да се, у оквиру обележавања стоте годишњице од почетка Великог рата, прикупе и учине доступним научној и широј јавности бројни документи, фотографије, ордење, дневници, писма, дописнице и други предмети из тог времена, које чувају потомци учесника рата. На тај начин јавности ће бити стављена на увид аутентична сведочанства из славног и памћења вредног периода наше прошлости. Пројекат је зато од изузетног значаја за историјску самосвест Срба и представља грађу из које ће млади нараштаји учити о својим коренима и прецима.

Пројекат је рађен у сарадњи са Министарством спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарством културе и информисања, а медијску подршку пружило је Министарство одбране Републике Србије и Министарство одбране Руске федерације.
„Албум сећања“ се реализује уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и благослов Његове Светости Патријарха Московског и целе Русије господина Кирила.
Jавни позив је грађанима Србије, Србима у региону и Србима у дијаспори упућен средином марта 2014. године. До сада је на адресу веб портала славним-прецима.срб / slavnimprecima.rs пристигло преко 4000 фотографија и остале историографске грађе.

Свака фотографија и документ имају пропратни текст са детаљнијим објашњењима о пореклу, месту, времену и лицима који су у њима заступљени. Грађа он-лине пристиже из Србије, као и из региона и дијаспоре.

Приспела документација може се видети у електронској галерији „Албума сећања на наше претке из Првог светског рата“, на порталу: славним-прецима.срб / slavnimprecima.rs, где се могу наћи и све информације о јавном позиву и начину учешћа.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …