srlaten

Јавни позив за национална признања

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону. Рок за достављање предлога за национална признања је отворен до 11. маја 2016. године.

NP_nagrade_bronza_2011

Национална признања из области односа матичне државе дијаспоре и Срба у региону су:

1.  Награда „Мајка Србија“ – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

2. Награда „Слободан Јовановић“  у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима деловањем доприноси: – јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; – промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; – побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

3. Награда „Михајло Пупин“  у области информационо-комуникационих технологија – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационо- комуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: – истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у области информационо-комуникационих технологија у Републици Србији.

4. Награда „Никола Тесла“  у области науке и проналазаштва – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: – промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.

5. Награда „Доситеј Обрадовић“  у области образовања – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим активним деловањем доприноси: – очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; – остваривању културне, просветне и научне сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом.

6. Награда „Вук Караџић“  у области очувања српског језика и ћириличног писма – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: – употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

7. Награда „Милош Црњански“ у области књижевности – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области књижевности и својим активним деловањем доприноси: – афирмацији савремене српске књижевности у свету.

Предлог за доделу националног признања могу да поднесу: организације дијаспоре и организације Срба у региону, удружења чије су делатности или део делатности усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,  дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије и  цркве и верске заједнице.

Текст јавног позива преузмите ОВДЕ.

Подносиоци предлога треба да доставе Министарству спољних послова – Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: предлог за доделу националног признања, на прописаном обрасцу Управе за сарадњу сдијаспором и Србима у региону,  образложење са биографијом и референцама предложеног кандидата, са довољно чињеница за одлучивање и оцену вредности доприноса, резултата и заслуга. Подносиоци предлога могу да предложе највише по једног кандидата за доделу националног признања у свакој категорији. За избор појединаца којима ће бити додељена национална признања биће формирана стручна комисија посебним решењем министра . Комисија задржава право да не додели награду уколико оцени да ниједан предложени кандидат у тој категорији не испуњава потребне критеријуме.  Учесници јавног позива су обавезни да предлог доставе поштом, најкасније до 11. маја 2016. године, на адресу:  Министарство спољних послова –Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, 11000 Београд, Васе Чарапића 20 , са назнаком: „јавни позив за доделу националних признања“.

Образац за пријаву предлога за добитнике националних признања преузмите ОВДЕ

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …