srlaten

Јавно слушање о правима српског народа у региону

На иницијативу Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима, Скупштински одбор за дијаспору организује Jавно слушање на тему “Политичка и друга права српског народа у региону“ У Дому Народне скупштине 14. фебруара 2013. године.

„Наш задатак као Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је да штитимо права и интересе Срба у дијаспори и региону и да указујемо на њихов статус у земљама у којима живе.“, истакла је директорка Драшковић и додала: „Стога смо позвали све представнике Срба у региону како би стекли прави увид у проблеме и спорна питања положаја српске заједнице у тим земљама и пробали да пронађемо адекватна решења“.

Циљ организовања тог слушања јесте усвајање закључака који ће помоћи да се дође до квалитетних решења који се тичу доношења и измене прописа о образовању на матерњем језику Срба у региону, оснивању културно-информативних центара, праву гласа и бирања наших држављана у иностранству, репрезентовању у Скупштини дијаспоре и Срба у региону и другим телима.

Такође, међу циљевима Јавног слушања је и даље поступање министарстава Владе Србије у односу према Србима изван матице и успешнији рад међувладиних мешовитих комисија за питања националних мањина између Србије и земаља са којима имамо потписане и ратификоване међудржавне споразуме, међу тим циљевима је и једноставније добијање држављанства Србије, финансирање из матице активности српских медија, културно-просветних удружења и манифестација.

У осам земаља региона живи више од два милиона Срба, а њихова статусна, политичка, културна и друга права се битно разликују у зависности од земље у којој живе.

„Док им је у неким земљама признат статус националне мањине, омогућено школовање и информисање на матерњем језику, обезбеђено редовно финансирање активности и гарантовано право на представнике у парламентима и владама, у другим земљама немају признат статус мањине, па самим тим ни могућност на остваривање основних мањинских права“, рекао је Александар Чотрић, испред скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону у најави јавне расправе.

На одбору ће поред др Славке Драшковић, директорке Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Александра Чотрића, председника Одбора за дијаспору у Народној скупштини, представника кровних организација Срба из региона, присуствовати и представници Народне Скупштине, Владе и кабинета Председника Републике, као и дипломате из држава региона које су акредитоване у Београду.

Check Also

Селаковић и Гујон прославили Божић са Србима у Чикагу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић прославио је данас  Божић у Чикагу са припадницима српске …