srlaten

Јавно слушање у Скупштини на тему „Нострификација диплома“

Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво у Скупштини Републике Србије усвојио је предлог о организовању јавног слушања на тему „Нострификација диплома“.

Јавно слушање одржаће се 7. марта 2013. године, у Малој сали Дома Народне скупштине, са почетком у 11 часова.

Сви учесници нагласили су важност ове теме, истичући да отежан процес нострификације диплома студената који желе да се врате у земљу отежава и њихово запошљавање, те је ово питање потребно размотрити са више аспеката. Слушању ће поред посланика из Одбора за образовање, представника Владе Републике Србије, представника Универзитета, присуствовати и представници организација цивилног друштва из земље и дијаспоре, које су се у претходном периоду бавиле овим проблемом.

Представници Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону обратиће се у уводном делу и узеће касније учешће у дискусији. У свом излагању саветнице Татјана Гарчевић и Маша Мишић говориће о тренутном стању ствари, примерима упоредне праксе, правном оквиру и улози Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у овој теми и конкретним предлозима за решење проблема.

Нострификација, односно признавање диплома са страних Универзитета у нашој земљи је дуг и скуп процес и не увек са позитивним исходом. Лисабонском конвенцијом је проглашено признавање диплома и укинута је нострификација, у духу онога што се прокламовало кроз Болоњски процес и кроз процес уједињења свих високошколских система у Европи у тзв. простор високог образовања Европе.

Државни секретар Министарства просвете, др. Зоран Машић овим поводом је рекао да је тај посао сада у искључивој надлежности сваког Универзитета који својим статутом и актима регулише начине и поступке признавања, тј. нострификације диплома. Ако имамо 16 Универзитета, 8 државних и 8 приватних, толико имамо и начина за тај поступак, што није добро јер ми морамо усагласити наше законе са законима и прописима Европске уније, јер смо у процесу прикључивања.

Представница Српског Сити клуба из Лондона, Наташа Кочиш је прошлог лета провела два месеца у Београду радећи на предлозима за решавање овог проблема у оквиру пројекта «Миграције за развој на Западном Балкану» које су финансирали МОМ (Међународна агенција за миграције) и ЕУ. Наташа ће резултате свог истраживања представити у четвртак на слушању у Скупштини.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …