srlaten

Једноставније до виза за Нови Зеланд

Бројна српска дијаспора на Новом Зеланду представља значајан мост сарадње и бољег разумевања две земље истакнуто је у разговору  министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића и Мареја Мекалија, министра спољних послова Новог Зеланда. Најављена поједностављена политика издавања виза грађанима Србије за Нови Зеланд.

Министри Мекали и Дачић, извор: Танјуг
Министри Мекали и Дачић, извор: Танјуг

Министар Дачић изразио је задовољство због посете министра Мекалија, прве после неколико деценија, и спремност Србије за унапређење политичког дијалога и сарадње, као и јачање свеукупних билатералних односа. Министар Дачић је подвукао да бројна српска дијаспора на Новом Зеланду представља значајан мост сарадње и бољег разумевања две земље. Министар Мекали је саопштио да је Влада Новог Зеланда донела одлуку о томе да од 1. јула поједностави политику за издавање виза грађанима Србије, што ће олакшати њихова путовања на Нови Зеланд.

Министар Дачић је подсетио на то да је Србија укинула визе за грађане Новог Зеланда пре више од деценије, и напоменуо да две земље немају спорних и отворених питања.

Министар Мекали се у току дана састао са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем. У разговорима је оцењено да је билатерална сарадња између две земље добра, али да у области економије постоје могућности за њено унапређење. Министар Мекали је изразио саучешће због катастрофалних поплава које су прошлог месеца задесиле Србију и рекао да је Нови Зеланд већ уплатио помоћ од 150 хиљада долара Црвеном крсту Србије. Премијер Вучић је упутио позив председнику Владе Новог Зеланда Џону Кеју да посети Србију.

Први потпредседник Владе је указао на то да је међусобна економска размена веома мала и да износи 1,5 милиона долара, због чега постоје многи заједнички интереси на том плану у будућности.Министар Мекали заложио се за даље унапређење билатералних односа са Србијом, посебно у области економије, и подржао процес евроинтеграција наше земље, као део процеса јачања стабилности у региону Западног Балкана. Дачић и Мекали су постигли договор о томе да се унапреди ниво међусобног политичког дијалога, као и да се чешће размењују посете државника двеју земаља.

У разговорима је истакнут обострани интерес за сарадњу на обележавању 100. годишњице почетка Првог светског рата, чему обе земље придају изузетан значај. Размењена су и мишљења о најважнијим актуелним међународним питањима и проблемима и указано на потребу и могућности боље сарадње на мултилатералном плану.

Дачић и Мекали су током састанка најавили и именовање почасних конзула у Србији, односно на Новом Зеланду.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …